Рада поставила на порядок денний депутатський законопроєкт про відповідальність за незаконне збагачення, ініціативу Зеленського розглядати відмовилися

За внесення до порядку денного законопроєкту №10110-д проголосувало 226 народних депутатів

Фото: rada.gov.ua

Депутати Верховної Ради відмовилися поставити на порядок денний сесії законопроєкт президента України Володимира Зеленського №10358 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів".

Верховна Рада 6 червня внесла до порядку денного законопроект №10110-д про відповідальність за незаконне збагачення, передає кореспондент "ГОРДОН".

За проголосувало 226 народних депутатів.

Законопроєкт "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення" подала група депутатів 5 червня. Серед авторів законодавчої ініціативи вказані нардепи від Блоку Петра Порошенко Валерій Карпунцов і Роман Мацола, депутати від "Батьківщини" Андрій Кожем'якін і Владислав Бухарєв, позафракційний депутат Яків Безбах, депутати із групи "Партія "Відродження" Віталій Барвіненко і Володимир Мисик, депутат від "Народного фронту" Євген Дейдей, а також депутат від Опозиційного блоку Юрій Мірошниченко.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що його розробила робоча група депутатів, яку було створено 20 березня 2019 року при парламентському комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

"Законопроєкт спрямований на приведення складу злочину "незаконне збагачення" у відповідність до Конституції України та відновлення дії кримінальної відповідальності за незаконне збагачення", – ідеться в записці.

Водночас нардепи відмовилися поставити на порядок денний законопроєкт президента України Володимира Зеленського№10358 ро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів". За внесення документа до порядку денного проголосувало лише 205 нардепів.

26 лютого 2019 року Конституційний Суд визнав ст. 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення) не відповідною Основному закону і скасував її. У рішенні йдеться, що вона не узгоджена з конституційним принципом презумпції невинуватості та з конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (ст. 62 і 63 Конституції).

Після цього в парламенті було зареєстровано декілька законопроєктів про відповідальність за незаконне збагачення.

28 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура опублікувала перелік із 65 кримінальних проваджень, закритих через скасування статті про незаконне збагачення.

3 червня Зеленський подав до парламенту проєкт закону №10358. Представник президента в парламенті Руслан Стефанчук заявив, що сподівається на співпрацю з депутатами щодо цього питання.

4 червня заступник глави Адміністрації Президента Руслан Рябошапка заявив, що проєкт закону №10358, поданий у Раду Зеленським, погоджено з експертами Міжнародного валютного фонду.