Екс-голова КСУ Шевчук сказав, що скасування статті про незаконне збагачення перед виборами президента – збіг

Шевчук: Не можна сказати, що, визнавши неконституційною статтю, Конституційний Суд скасував боротьбу з корупцією
Фото: hromadske.ua

Колишній голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук уважає, що визнання такою, що не відповідає Конституції, статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення стало елементом "брудної кампанії" проти нього.

Колишній голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук в інтерв'ю "Громадському", опублікованому 16 травня, заявив, що визнання такою, що не відповідає Конституції, ст. 368-2 Кримінального кодексу України про незаконне збагачення не мало зв'язку з президентською кампанією.

"Ми це питання давно розглядали, обмінювалися проектами, узгоджували їх. І так співпало, що голоси знайшлися в той момент, коли почалася президентська кампанія. Але прямого зв'язку я тут не бачу", – сказав він.

Скасування статті могли використати для дискредитації голови КСУ, зазначив Шевчук.

"Ми ухвалили це рішення і почав розганятися цей меседж, що це голова суду відповідає за це рішення, він поставив це, лобіював, спеціально час підігнав. Може, це спеціально було використано, щоб звільнити мене з посади голови?" – повідомив він.

Судді не очікували сильної реакції громадськості на рішення, зазначив екс-голова КСУ.

"Звичайно, воно мало [на суспільство] психологічний ефект. Відверто кажучи, я не очікував такого, бо це не єдина стаття для боротьби з корупцією, там більше ніж 20 статей. І не можна сказати, що, визнавши неконституційною цю статтю, Конституційний Суд скасував боротьбу з корупцією. Це штамп", – підкреслив він.

26 лютого 2019 року Конституційний Суд визнав ст. 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення) такою, що не відповідає Основному закону, і скасував її. У рішенні йдеться, що вона не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості та з конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (ст. 62 та 63 Конституції).

Після цього в парламенті було зареєстровано кілька законопроектів про відповідальність за незаконне збагачення: №10103 авторства лідера парламентської фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко, №10110, який вніс президент України Петро Порошенко, і більше ніж десяток альтернативних.

28 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура опублікувала перелік із 65 кримінальних проваджень, закритих через скасування статті про незаконне збагачення.

Шевчук очолив суд у лютому 2018 року.

6 травня 2019 року проект Bihus.info з посиланням на джерела повідомив, що постійна комісія КСУ з питань регламенту та етики у своєму висновку визнала достатніми підстави для звільнення Шевчука.

14 травня судді висловили недовіру Шевчуку і позбавили його посади судді КСУ, що автоматично позбавило звільненого посади голови Конституційного Суду.

Новим головою КСУ стала Наталія Шаптала.