Росія планує евакуювати своїх громадян з України. У посольстві заявили, що охочі вже є

Охочі покинути Україну мають залишити свої дані в консульському відділі посольства РФ або в консульствах у регіонах
Фото: EPA

РФ планує евакуювати з України громадян, які не мають можливості покинути країну через уведену у зв'язку з поширенням коронавірусу заборону на міжнародне пасажирське сполучення.

Росія планує евакуювати своїх громадян з України через коронавірус, посольство складає список охочих повернутися додому, повідомила пресслужба російського посольства в Україні.

Дипломати уточнили, що евакуювати у РФ планують тих громадян, у яких немає можливості покинути Україну через уведену заборону на міжнародне пасажирське сполучення.

Росіяни можуть залишити свої дані в консульському відділі посольства, заповнивши відповідну форму на сайті диппредставництва, ідеться в повідомленні.

"Наразі опрацьовують можливість евакуації російських громадян. У разі ухвалення такого рішення вас буде вчасно проінформовано", – звернулися російські дипломати до громадян РФ на території України.

Представник дипмісії уточнив ТАСС, що звернення можна залишати не тільки в посольстві, а й у консульствах Росії в Харкові, Львові та Одесі. За його словами, такі звернення вже надходять, однак не уточнив їхньої кількості.

Поки невідомо, коли і в який спосіб може відбутися евакуація, пише агентство.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними ВООЗ станом на вечір 18 березня, коронавірусом інфіковано 207 855 осіб у понад 160 країнах, 8648 осіб померли. Найбільша кількість хворих у Китаї, Італії та Ірані.

Через коронавірус в Україні до 3 квітня оголошено карантин. У країні закрили навчальні заклади, торговельні центри, магазини (окрім продуктових та аптек), ресторани, кав'ярні та бари, спортивні зали, салони краси й нічні клуби, скасували масові заходи, зупинили авіасполучення з іншими країнами і внутрішні пасажирські перевезення. Роботодавців закликали перевести співробітників на віддалений режим роботи.

В Україні станом на 19 березня підтверджено 18 випадків зараження коронавірусом: 10 із них – у Чернівецькій області, п'ять – у Києві та Київській області, два – у Житомирській області, один – у Донецькій, двоє людей померли.

У РФ, за даними станом на 19 березня, коронавірусом інфікувалися 199 осіб, повідомила "Медуза" з посиланням на інформацію оперативного штабу з боротьби з коронавірусом. Видання зазначає, що у статистику штабу не потрапила інформація про смерть жінки у Москві, у якої виявили коронавірус.