Штат Верховного Суду становить 196 суддів, присягу склали 193

Новий Верховний Суд почав діяти 15 грудня 2017 року
Фото: pixabay.com (архів)

Верховний Суд України є стабільною судовою інституцією, підкреслила голова установи Валентина Данішевська.

Верховний Суд України практично повністю укомплектовано. Про це 7 травня заявила голова суду Валентина Данішевська, повідомляє "Радіо Свобода".

"Від сьогодні нас 193. Цифра начебто велика, але роботи в нас ще більше. Півтора року тому ми так хвилювалися в цій залі, як і ви сьогодні, але вже на цей момент ми впевнено стоїмо на ногах. Ми запрошуємо вас уже до стабільної судової інституції", – сказала Данішевська під час церемонії складання присяги.

"Радіо Свобода" зазначає, що згідно з рішенням Вищої ради правосуддя, штат Верховного Суду має становити 196 суддів.

У червні 2016 року Верховна Рада ухвалила закон про судоустрій і статус суддів, а також зміни до Конституції в частині правосуддя. Ними скасовували процедуру призначення суддів президентом на п'ятирічний строк. Також ліквідовували вищі спеціалізовані суди, було створено касаційну інстанцію, яка гарантує захист права на справедливість громадянину України. Передбачено поступове підвищення окладу суддів.

Новий Верховний Суд почав працювати 15 грудня 2017 року.

Перший конкурс у новий Верховний Суд розпочали в листопаді 2016-го і завершили в липні 2017 року. Учасники конкурсу пройшли професійні та психологічні тести, перевірки Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції та Громадської ради доброчесності. 11 листопада 2017 року перші 113 суддів склали присягу.

Другий конкурс розпочали в серпні 2018 року і завершили в березні 2019-го.

7 травня президент України Петро Порошенко сказав, що формування Верховного Суду завершено.