Справа "Роттердам плюс". Главі компанії "Оператор ринку" Євдокимову сьогодні обирають запобіжний захід, інші фігуранти перебувають за межами України

Холодницький: Є фігуранти справи, яких наразі не затримано, оскільки вони перебувають за межами України
Фото: Назар Холодницький / Facebook

Детективи Національного антикорупційного бюро викликали на допит на "вівторок – середу" п'ятьох людей, які причетні до введення формули "Роттердам плюс". Якщо вони не прийдуть, правоохоронці "вживатимуть заходів для розшуку", сказав глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Він додав, що НАБУ просить суд заарештувати директора держпідприємства "Оператор ринку", колишнього члена Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Володимира Євдокимова з альтернативою застави 50 млн грн.

Прокурори Національного антикорупційного бюро проситимуть суд заарештувати з альтернативою внесення застави шістьох осіб, які причетні до введення формули "Роттердам плюс". Про це 9 серпня в Києві під час пресконференції сказав глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Ми клопочемо про тримання під вартою [директора держпідприємства "Оператор ринку", колишнього члена Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Володимира] Євдокимова з альтернативою 50 млн грн застави. Скоріше за все, аналогічні клопотання будуть внесені й по відношенню до інших осіб", – сказав він.

Холодницький підкреслив, що Солом'янський суд Києва сьогодні обирає запобіжний захід Євдокимову.

Він додав, що ще п'ятеро фігурантів справи перебувають за кордоном.

"Є фігуранти, яких наразі не затримано, оскільки вони перебувають за межами України, щодо них розпочато кримінальний процес, їм залишено підозри, їх викликано на вівторок – середу до детективів. У разі їх неявки вживатимуть заходів для їх розшуку", – сказав Холодницький.

24 березня 2017 року НАБУ відкрило кримінальне провадження, у межах якого розслідує дії членів НКРЕКП, що затвердили вугільну формулу "Роттердам плюс".

Із 1 липня набув чинності новий ринок електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін скасовано й формула "Роттердам плюс" припинила дію. Розслідування Національного антикорупційного бюро триває.

8 серпня "Економічна правда" написала, що детективи НАБУ затримали Євдокимова й підготували підозру колишньому главі Нацкомісії Дмитрові Вовку. У бюро підтвердили, що про підозру оголосили ексглаві НКРЕКП та ще п'ятьом людям.

Сам Вовк вважає, що справа "Роттердам плюс" – це політичне переслідування.