Стефанчук щодо блокування Радою законопроекту Зеленського про вибори: Далі ми будемо вибудовувати нашу тактику за планами А, B, C, які у нас є

Стефанчук: Те, що було внесено сьогодні, було результатом компромісу
Фото: Ruslan Stefanchuk / Facebook

Якщо Верховна Рада не змінить закон про вибори, вони відбудуться за старим законом, заявив представник президента України Володимира Зеленського Руслан Стефанчук.

Представник президента Володимира Зеленського у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявив, що у президента є кілька варіантів подальших дій щодо формату дострокових виборів. Про це він розповів у коментарі журналістам, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Мені потрібно прийти й обговорити ці питання із президентом України. У нас є кілька планів, але вони залежатимуть від реакції Верховної Ради. Ми отримали реакцію, далі будемо вибудовувати нашу тактику за планами А, B, C, які у нас є", – підкреслив Стефанчук.

За його словами, якщо Верховна Рада не змінить закон про вибори, вони відбудуться за старим законом, тому що президент в Україні наділений лише правом законодавчої ініціативи, але не ухваленням законів.

"Те, що було внесено сьогодні, було результатом компромісу. Ми за відкриті списки і за виборчий кодекс, ми за зниження бар'єрів", – додав Стефанчук.

21 травня президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня. За словами президента, юридичною підставою для розпуску нинішнього складу Ради є відсутність із 2016 року коаліції.

Зеленський також звернувся до голови Верховної Ради Андрія Парубія із пропозицією скликати 22 травня позачергове пленарне засідання парламенту. Президент просив спікера внести до порядку денного питання про ухвалення змін до законів "Про вибори народних депутатів України" та "Про публічні закупівлі".

Президент пропонував скасувати мажоритарну систему і знизити прохідний бар'єр у Раду до 3%.

На засіданні парламенту 22 травня депутати не внесли до порядку денного сесії законопроектів Зеленського про зміни до виборчого законодавства та про зміну системи держзакупівель під час виборів.