Судді, які ухвалювали рішення щодо "ПриватБанку", вимагають ініціювати процедуру імпічменту Порошенка

Судді стверджують, що Порошенко, коментуючи рішення суду щодо "ПриватБанку", зробив заяви, які є "прямою загрозою судовій системі України"
Фото: Окружний адміністративний суд міста Києва / Facebook

Колегія суддів Окружного адміністративного суду Києва, яка ухвалювала рішення у справі про націоналізацію "ПриватБанку", заявила про тиск із боку президента Петра Порошенка, міністра юстиції Павла Петренка та голови Нацбанку Якова Смолія і висунула вимогу ініціювати процедуру імпічменту глави держави.

Судді, які ухвалювали рішення у справі про націоналізацію "ПриватБанку", звернулися до Вищої ради правосуддя (ВРП) із проханням ініціювати процедуру імпічменту президента України Петра Порошенка, який балотувався на другий строк. Про це поінформувала прес-служба Окружного адміністративного суду 23 квітня.

Судді попросили ВРП вжити заходів для забезпечення їхнього захисту від "свавільних і протиправних дій керівництва держави", ідеться в прес-релізі.

У повідомленні зазначено, що колегія суддів заявила про тиск із боку керівництва держави і звернулася в Генпрокуратуру і Державне бюро розслідувань із проханням відкрити кримінальні провадження щодо Порошенка, а також міністра юстиції Павла Петренка та голови Національного банку Якова Смолія через втручання в їхню роботу.

"Судді просять розпочати досудове розслідування щодо глави держави, міністра юстиції та голови НБУ шляхом внесення відповідних відомостей до ЄРДР (Єдиний реєстр досудових розслідувань. – ГОРДОН), за наслідками якого винних осіб буде притягнуто до кримінальної відповідальності", – ідеться в релізі.

Керівництво держави зробило заяви, які є "прямою загрозою судовій системі України", стверджують судді.

"Коментуючи рішення судів, виконавча та законодавча влада мають уникати критики, яка може підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї", – указано в заяві.

Судді також просять ВРП звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про неприпустимість проведення оцінювання суддів Окружного адмінсуду через конфлікт інтересів "у зв'язку з прямою вказівкою Порошенка перезавантажити даний суд".

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – було націоналізовано 19 грудня 2016 року.

Колишній акціонер "ПриватБанку" Ігор Коломойський говорив, що після виборів президента України сподівається одержати компенсацію у зв'язку з націоналізацією "ПриватБанку" "в тому чи іншому вигляді". Він також сказав, що не планує повертати банк у власність, але хоче повернути $2 млрд його капіталу.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Коломойського до Національного банку України та Кабінету Міністрів про незаконність націоналізації "ПриватБанку". У НБУ заявили, що оскаржать це рішення. Міністерство фінансів України також обіцяло подати апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду.

Порошенко заявляв, що в разі перемоги на виборах президента Володимира Зеленського Коломойський планує повернути "ПриватБанк" у власність, у цьому разі Україні загрожує економічна криза.

19 квітня Нацбанк заявив, що Окружний суд ухвалив ще одне рішення щодо націоналізації "ПриватБанку" не на користь держави.