Суди продемонстрували, що в українських журналістів немає жодних важелів, щоб захистити свої джерела та інформацію – журналістка Бердинських

Бердинських: Ухвала Печерського суду діє до 27 вересня. Навіщо нам суд 1 жовтня?
Фото: Kristina Berdynskykh / Facebook

Суди продемонстрували, що захист джерел журналіста – його проблема, зазначила журналістка Христина Бердинських. Доступ до її телефонних контактів Генпрокуратура одержала через суд.

Розгляд у Печерському райсуді Києва в Апеляційному суді справи про надання Генпрокуратурі дозволу перевірити телефонні контакти журналістів продемонстрував, що співробітники ЗМІ не можуть захистити свої джерела інформації. Про це 20 вересня у Facebook заявила журналістка Христина Бердинських.

"Апеляційний суд після того, як було ухвалено рішення ЄСПЛ (Європейський суд із прав людини. – "ГОРДОН") щодо [журналістки] Наталії Седлецької, каже, що Печерський суд не передав їм матеріалів справи і коли передасть – невідомо, тому що, цитую суддю, "ви ж знаєте, хворіють, ходять у відпустки", і пропонує провести наступне засідання 1 жовтня... Але ухвала Печерського суду діє до 27 вересня. Навіщо нам суд 1 жовтня? Що він може зупинити? Те, чого нам вдалося добитися в судді, – це призначення засідання на 26 вересня, за день до того, як ухвала припинить свою дію", – написала вона.

За словами журналістки, після реакції ЄСПЛ "ГПУ може вже й не буде порпатися в телефонах, окрім того, що їм треба", і вона поцікавилася, чому повинна вірити.

"Цей суд (Печерський та Апеляційний) продемонстрував, що в українських журналістів немає жодних важелів, щоб захистити свої джерела та інформацію. Навіть якщо ГПУ сказала правду і не займатиметься розкриттям усіх моїх джерел, порпатися в моїх номерах, смс, суди продемонстрували, що, шановні журналісти, це ваші проблеми із захистом джерел, не приходьте до нас із цим", – заявила Бердинських.

Вона зазначила, що має намір іти в ЄСПЛ.

"Але чому я, український журналіст, не маю ані найменшого шансу, щоб захистити себе і свою роботу в українському суді?" – поцікавилася вона.

3 вересня агентство "Українські новини" повідомило, що Печерський райсуд Києва надав ГПУ доступ до телефонних контактів Седлецької за період із 19 липня 2016 року до 16 листопада 2017 року включно.

5 вересня в ГПУ повідомили, що суд також надав доступ до локалізації телефонних з'єднань журналістки Бердинських за 17 місяців.

Журналістки оскаржили рішення суду про доступ до даних їхніх телефонів. 18 вересня Апеляційний суд визнав надмірними витребувані прокуратурою відомості з телефона Седлецької.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що необхідність доступу до телефонів журналісток зумовлена їхньої відмовою надати інформацію щодо справи про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником.

За даними слідства, розмова Ситника з групою українських журналістів не під запис відбулася в Києві у травні 2017 року. Директор НАБУ заявляв, що не розголошував ні державної таємниці, ні таємниці слідства.