"Із загарбниками можна домовлятися лише про їхню капітуляцію". Сенцов прокоментував майбутнє перемир'я на Донбасі

Сенцов вважає безглуздим домовлятися із президентом РФ Путіним
Фото: EPA

Український режисер, колишній в'язень Кремля Олег Сенцов вважає, що чергова спроба домовитися з Росією про мир на Донбасі приречена на невдачу.

Режим повного та всеосяжного припинення вогню на Донбасі може обернутися розчаруванням і втратами для України. Таку думку у Facebook висловив український режисер, колишній в'язень Кремля Олег Сенцов.

"Після підступного вбивства трьох морпіхів, невдалої евакуації медика та знущання окупантів над його тілом нам пропонують чергове перемир’я з ворогом. Окрім стандартних заборонних мір, які застосовувалися в минулих невдалих спробах, військовим не дозволять вести розвідку, інженерні роботи та користуватися безпілотниками. Спостерігати за виконанням цих недоречних умов будуть декілька сотень офіцерів із Генштабу. Я тут, на місці, цілий день спілкувався з військовими. Цитувати, що говорять солдати й офіцери про це перемир’я та головнокомандувача, неможливо, бо пристойних слів тут немає", – написав Сенцов.

Він вважає, що чергова "спроба домовитися із [президентом РФ Володимиром] Путіним приречена на невдачу".

"Вона може повернутися не тільки розчаруванням, але й утратами. Із загарбниками можна домовлятися лише про їхню капітуляцію!" – сказав Сенцов.

Увечері 22 липня Офіс президента України повідомив, що тристороння контактна група під час відеоконференції погодила режим повного та всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. "Режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню у разі, якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей", – підкреслювали в повідомленні ОП.

Президент Володимир Зеленський зазначав, що сили операції Об'єднаних сил відповідатимуть на ворожі обстріли й після оголошення перемир'я. Він також заявляв, що угоду про припинення вогню мають підписати всі учасники нормандського формату.

Сенцова затримали в окупованому Криму, й у серпні 2015 року російський суд ухвалив йому вирок – 20 років позбавлення волі за обвинуваченням у створенні у Криму терористичної спільноти. Режисер категорично відкидав обвинувачення.

У вересні 2019-го Сенцов повернувся в Україну в межах обміну утримуваними особами з Росією.