Замовники вбивства Гандзюк можуть уникнути покарання, якщо у суд передадуть тільки провадження проти виконавців – адвокат Закревська

Закревська: Виконавцям не було змінено підозри
Скріншот: Громадське Телебачення / YouTube

За словами адвоката Євгенії Закревської, захист співробітниці мерії Херсона Катерини Гандзюк подав клопотання про об'єднання двох проваджень – поліції і Служби безпеки України – до прокуратури Херсонської області та Генеральної прокуратури України, втім справи поки не об'єднали в одну. Поліція розслідує провадження щодо виконавців убивства, СБУ – щодо замовників.

Передання до суду кримінального провадження щодо виконавців убивства співробітниці мерії Херсона, активістки Катерини Гандзюк у його нинішньому вигляді унеможливить притягнення до відповідальності замовників злочину, заявила 4 листопада в коментарі "Громадському" адвокат Євгенія Закревська.

"Цим виконавцям не було змінено підозри і не було додано ознаки замовності. Другий момент: якщо справу по виконавцях передадуть у суд, то з чого і де будуть брати докази, яким чином використають ці докази у провадженні СБУ, яка шукає замовників?" – сказала Закревська.

За її словами, у разі відсутності ознаки замовлення у провадженні поліції проти виконавців буде неможливо притягнути до відповідальності замовників, яких розшукують у межах іншого провадження, відкритого в СБУ.

"Вони не можуть бути двічі підозрюваними чи двічі обвинуваченими. Вони можуть обвинувачуватися тільки один раз", – додала Закревська.

Вона розповіла, що адвокати Гандзюк раніше подали клопотання про об'єднання цих справ до прокуратури Херсонської області та Генеральної прокуратури України. "Якщо цього не буде зроблено, то я не бачу судової перспективи притягнення замовника до відповідальності", – продовжила адвокат.

Закревська додала, що прокуратура Херсонської області відмовила в об'єднанні цих проваджень, від ГПУ відповідь ще не надійшла.

Катерина Гандзюк померла 4 листопада. Поліція перекваліфікувала кримінальну справу, відкриту за фактом нападу на Гандзюк, зі статті "замах на вбивство з особливою жорстокістю" на статтю "умисне вбивство".

Джерела агентства УНН, а також видання ZN.UA повідомили, що у співробітниці Херсонської міськради Катерини Гандзюк відірвався тромб, що стало причиною її смерті.

Президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман, єврокомісар Йоганнес Ган, посол США в Україні Марі Йованович закликали правоохоронців розслідувати вбивство.

Катерину Гандзюк облили кислотою вранці 31 липня біля під'їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в око. 1 серпня її доправили до Києва для подальшого лікування. Гандзюк перенесла більше ніж 10 операцій.

У справі Гандзюк заарештували ймовірного організатора нападу Сергія Торбіна, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова і Микиту Грабчука, який, за версією слідства, облив активістку сірчаною кислотою. Вони є учасниками бойових дій на сході України у складі добровольчих формувань. Замовників злочину досі не названо.