Заступник міністра юстиції Чернишов: Ілюзія, що тільки ми впливаємо на те, що відбувається в тюрмах. Із кримінальними авторитетами рідко, але спілкуємося

Денис Чернишов: Вимоги досить адекватні, стосуються норм, які діють у в'язницях ще з радянських часів. Нормальній цивілізованій людині ці норми зрозуміти неможливо
Фото: Денис Чернишов / Facebook

Кримінальні авторитети звертаються з проханням про зміну правил внутрішнього розпорядку в'язниць, наприклад, дозволити користуватися в камері мультиваркою. Звернення відбувається не безпосередньо, а через адвокатів "а-ля перемовників", заявив "ГОРДОН" заступник глави Мін'юсту України Денис Чернишов, який курирує пенітенціарну систему.

Перебуваючи на посаді, рідко, але доводиться спілкуватися з кримінальними авторитетами. Про це в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" заявив заступник глави Міністерства юстиції України Денис Чернишов, який курирує пенітенціарну систему.

"Із ким із кримінальних авторитетів знайомий або перетинався? Називати поіменно не буду, але з деякими спілкуємося, звичайно", – сказав Чернишов.

За словами чиновника, контакти з кримінальними авторитетами відбуваються через спеціальних адвокатів "а-ля перемовників".

"Це ілюзія, що тільки ми повністю впливаємо на те, що відбувається у в'язницях і СІЗО. Із кримінальними авторитетами ми рідко, але спілкуємося. Для цього є адвокати а-ля перемовники. Вимоги від більшості досить адекватні і в основному стосуються норм, які діють у в'язницях ще з радянських часів. Нормальній цивілізованій людині ці норми зрозуміти неможливо. Мене вони теж дуже злять", – зазначив Чернишов.

Заступник міністра запевняє, що кримінальні авторитети зазвичай звертаються з проханням про зміну правил внутрішнього розпорядку в'язниць, наприклад, дозволити користуватися мультиваркою.

"Порушенням правил внутрішнього розпорядку вважається, якщо жінка-ув'язнена під час, вибачте, "цих" днів пере й сушить білизну на батареях всередині камери. Це заборонено. Досі. Ну маячня. Ще приклад: правила внутрішнього розпорядку не дозволяють використовувати в камерах мультиварки. І не тому, що стара електромережа, а тому що правила були написані, коли мультиварок в принципі не було. Ми вже винесли пропозицію щодо зміни правил внутрішнього розпорядку", – підсумував Чернишов.

"Дуже "компетентна" Рада ухвалила "закон Савченко" і швидко скасувала. Може, тому, що всі, хто треба, вийшов". Повна версія інтерв'ю з Денисом Чернишовим

43-річного Дениса Чернишова було призначено на посаду заступника міністра юстиції понад рік тому, у жовтні 2016-го. До того майже 20 років працював у банківській сфері, за освітою економіст.

Наприкінці 2016 року, після того як Кабінет Міністрів ліквідував Державну пенітенціарну службу і передав її повноваження у Мін'юст, Чернишов зайнявся питаннями реформування тюрем і ізоляторів.