Заступник міністра юстиції Чернишов: Дуже "компетентна" Рада ухвалила "закон Савченко" і швидко скасувала. Може тому, що всі, хто треба, вийшли

Денис Чернишов: За "законом Савченко" вийшло 8,5 тисячі ув'язнених, з них більше ніж тисяча – вбивці
Фото: Денис Чернишов / Facebook

В інтерв'ю "ГОРДОН" заступник міністра юстиції України, що відповідає за пенітенціарну систему, Денис Чернишов розповів, скільки вбивць достроково покинули місця ув'язнення за "законом Савченко", озвучив статистику смертності серед ув'язнених, пояснив, чому кримінальні авторитети просили дозволити мультиварки й акваріуми за ґратами, а також наголосив: "Щодня у в'язницях і СІЗО дають курку і рибу. В Україні всі пенсіонери щодня їдять курку і рибу?".

17 серпня цього року в одеському СІЗО сталося звіряче вбивство: 39-річний в'язень зарізав співробітницю ізолятора, розчленував її тіло і викинув у сміттєвий бак. Згідно з даними прокуратури, арештант практично безконтрольно проживав не в камері, а в господарському блоці, куди і заманив співробітницю установи. Одразу після вбивства прийшла ще одна приголомшлива новина. І знову з одеського СІЗО, де пройшла акція залякування ув'язнених, яких били й катували спецпризначенці у масках на очах в адміністрації ізолятора.

Незадовго до трагедії видання "ГОРДОН" узяло інтерв'ю в екс-голови пенітенціарної служби України Сергія Старенького, в якому він стверджував, що в українських тюрмах правлять кримінальні авторитети і гроші. "Колонії і СІЗО нині некеровані. Час згаяно. Знадобляться дуже жорсткі заходи, щоб блатний світ, який заправляє в тюрмах, загнати в рамки", – заявив Старенький і звинуватив у розвалі пенітенціарної системи Мін'юст в особі міністра Павла Петренка та його заступника Дениса Чернишова.

Після резонансного інтерв'ю з редакцією зв'язалася прес-служба Чернишова з проханням висвітлити і його позицію. Економіст за освітою, який майже 20 років пропрацював у банківській сфері, 43-річний Денис Чернишов прийшов у Мін'юст більше ніж рік тому, у жовтні 2016 року, і зайнявся реформою пенітенціарної системи. В інтерв'ю "ГОРДОН" він розповів, чому погодився очолити далеку від себе сферу діяльності, чому не варто довіряти інформації про жахливі умови у в'язницях і чому не виключає, що "закон Савченко", згідно з яким один день перебування в СІЗО зараховують за два дні ув'язнення, міг лобіювати злочинний світ.

Те, що сталося після загибелі нашої співробітниці в одеському СІЗО, – це велика політика. І, можливо, ціллю був не я

– Чим закінчилося службове розслідування про резонансне вбивство в одеському СІЗО, де ув'язнений розчленував співробітницю ізолятора і викинув її тіло у сміттєвий бак?

– Ми передали результати до кадрової комісії, вона ухвалить рішення щодо кожного з фігурантів розслідування з числа адміністрації ізолятора.

– Що загрожує співробітникам СІЗО, які дозволили ув'язненому вільно розгулювати територією?

– Від дисциплінарних стягнень до звільнення. Ми ж не суд і не прокуратура. Є кілька кримінальних справ, які розслідує прокуратура. Суб'єкти розслідування – начальник одеського СІЗО і ті, хто займався операційною частиною (керував режимом на той момент). Плюс працівники міжрегіонального управління. Підозрюваного у вбивстві вже перевели до СІЗО іншого міста.

У серпні 2017-го в одеському СІЗО один із ув'язнених убив працівницю ізолятора Олену Порошенко, розчленував її тіло і викинув у сміттєвий бак. Під час слідства стало відомо, що підозрюваного у вбивстві арештанта, порушуючи інструкції, тримали не в камері; він вільно розгулював господарською територією СІЗО. Фото: Поліція Одеської області / Facebook

– Чи правда, що вбивство співробітниці одеського СІЗО і побиття ув'язнених, які сталися після цього, були організовані кримінальним авторитетом із метою усунути начальника ізолятора, який намагався припинити наркоторгівлю в СІЗО?

– Таку версію розглядають. На жаль, дещо ширша: можливо, в організації брали участь не тільки представники кримінального світу, але й корумповані співробітники пенітенціарної системи. Цю версію відпрацьовують поряд з іншими. Коментувати, допоки йде розслідування, не маю права. Таємниця слідства.

– Здивувала ваша реакція на інформацію про побиття ув'язнених в одеському СІЗО відразу після вбивства співробітниці. Ви все заперечували, поки омбудсмен Валерія Лутковська та прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган не оприлюднили фото і відео побиття.

– (Дістає і показує папір). Ось доповідь, яку я отримую щоранку. У ній зафіксовано випадки "застосування працівниками Державної кримінально-виконавчої служби України вогнепальної зброї та спецзасобів", а також фактів побиття за останню добу в усіх пенітенціарних установах країни. Довідку складає наша оперчастина, яка одержує інформацію з місць, зводить її в один документ і передає мені. Коли сталася трагедія в одеському СІЗО і подальші побиття, мені ця інформація не надійшла.

– Що свідчить про...

– ...про те, що від мене приховали інформацію. Призначено службове розслідування, результати є.

– Тих, хто приховав інформацію, уже звільнено?

– Ще треба постаратися їх звільнити, це не так просто. Новий закон "Про центральні органи виконавчої влади" передбачає, що службове розслідування призначає держсекретар. І на роботу приймає держсекретар, а не я як заступник міністра або сам міністр. Бюрократія нікуди не поділася.

До речі, відео з побиттям в'язнів у одеському СІЗО ми так і не отримали, хоча вимагали. На жаль, як тільки від нас приїжджає перевірка – у колоніях та ізоляторах то сервер перегорає, то водою комп'ютери заливає. І неможливо нічого витребувати.

– Ще раз: ваші підлеглі довідку про реальний стан справ у в'язницях підробили, відео не надали, але ви не можете цього припинити, хоч і обіймаєте посаду заступника міністра юстиції?

– Те, що сталося після загибелі нашої співробітниці в одеському СІЗО, – це велика політика. І, можливо, ціллю був не я. Ну кого цікавить заступник міністра, який займається в'язницею?

– Ну, у пенітенціарній системі цілком солідний бюджет...

– Ні, це хтось навмисно вкладає в голови обивателів.

Я б давно міг посадити Старенького за його "діяльність" на посаді голови пенітенціарної служби та начальника Лук'янівського СІЗО

– Екс-голова пенітенціарної служби Сергій Старенький дав розгромне інтерв'ю "ГОРДОН", у якому заявив, що в українських тюрмах правлять "блатні та гроші", vip-камери коштують від $500 на місяць, гроші йдуть у кишеню адміністрації, а колонії і СІЗО штучно заганяють у борги, щоб продати будівлі і землі. У розгромі пенітенціарної системи Старенький обвинуватив зокрема вас.

– (Зітхає) Розумієте, якщо я скажу вам усю правду...

– Кажіть, опублікую.

– У тому й річ, що Сергій Євгенович не посадова особа, тому і робить гучні заяви. А я – посадова особа. Я б уже давно міг посадити самого Старенького за його "діяльність" на посаді і голови пенітенціарної служби, і начальника Лук'янівського СІЗО.

– У вас на нього теку зібрано?

– Мені її зібрали. Там усе складно. Старенький не просто так протримався в системі і не просто так пішов. Питання в іншому. Я Сергію Євгеновичу не раз говорив: "Не треба кидати одне в одного брудом, тому що в мене зараз більше можливостей. Якщо я кину...". У нас журналісти чомусь люблять тих, хто кидається брудом.

– Журналісти люблять тих, хто прямо й відкрито – з цифрами, фактами та прізвищами – озвучує корупційні схеми, зокрема в пенітенціарній системі.

– А я лише двічі чув у критиці Старенького хоч якийсь конструктив. Зокрема, коли він говорив про сайт служби і загальний реєстр усіх ув'язнених в Україні.

Щодо "прямо й відкрито озвучує"... Якби я був не на посаді, повірте, стільки б вам накидав. Я Старенькому говорив: "Ви ж обливаєте брудом не мене, я тут зовсім недавно. Ви обливаєте брудом своїх колег, із якими працювали все життя". А я в міністерство привів із собою лише одну людину – свого секретаря. Усе, більше нікого.

Зателефонував Петренко, зі сміхом сказав: "Під'їжджай, ми тобі зараз дещо запропонуємо". Я його питав: "Павле Дмитровичу, я не юрист. Ну де я, а де пенітенціарна система?"

– Як давно ви знайомі з міністром юстиції Павлом Петренком?

– Із початку 2000-х. Павло Дмитрович колись працював в "Ощадбанку", керував юридичною службою, а я працював в "Укрексімбанку".

– Хто і як запропонував вам стати заступником міністра юстиції і курирувати пенітенціарну службу?

– Зателефонував Павло Петренко, зі сміхом сказав: "Під'їжджай, ми тобі зараз дещо запропонуємо". Ми поговорили віч-на-віч. Вони до того часу вже півроку шукали кандидата. Стояло завдання взяти людину не із системи, а адекватного кризового менеджера. А я саме кризовий менеджер, вивів один банк із збитків на прибуток.