Зеленський обговорив із Туском імовірне повернення РФ до G7

Туск підтримав стурбованість президента України через заяви про ймовірність повернення Росії у G7
Фото: ЕРА

Глава Української держави Володимир Зеленський закликав президента Європейської Ради Дональда Туска виявити рішучу позицію про неможливість повернення РФ у G8 без припинення війни в Україні, повідомили в Офісі президента.

22 серпня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Європейської ради Дональдом Туском. Про це повідомила пресслужба глави Української держави.

"Зеленський закликав Європейський союз виявити рішучу позицію стосовно неможливості повернення РФ до "Сімки" без усунення причин, через які Росію з неї було свого часу виключено, – окупації Криму та агресії на Донбасі", – розповіли у пресслужбі.

Зі свого боку голова Євроради Туск підтримав стурбованість президента України через заяви про можливість повернення Росії у G8.

Туск запевнив Зеленського в незмінності спільної позиції ЄС щодо солідарності з Україною, зазначили в Офісі президента.

"Він пообіцяв, що відстоюватиме таку позицію під час саміту "Сімки" 24–26 серпня у Франції", – повідомили у пресслужбі.

В Офісі президента додали, що Зеленський надіслав усім лідерам країн G7 окремі письмові звернення із закликом і надалі посилювати підтримку України.

Росія брала участь у самітах неофіційного клубу найрозвинутіших країн світу з 1997 року. Країни G7 відмовилися від формату "Великої вісімки" в березні 2014 року через анексію Криму.

19 серпня 2019 року на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним президент Франції Еммануель Макрон заявив, що питання повернення до формату "Великої вісімки" і нормалізації відносин між Росією та ЄС залежить від урегулювання ситуації на сході України.

20 серпня глава Білого дому Дональд Трамп зазначив, що попередній американський президент Барак Обама хотів виходу РФ із "Великої вісімки", але, на його думку, "набагато доречніше" було б залишити РФ у цьому блоці.

21 серпня телеканал CNN повідомив із посиланням на джерело, що Трамп і Макрон домовилися запросити Росію на саміт G7 у 2020 році.

Канцлерка ФРН Ангела Меркель і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон на пресконференції в Берліні 21 серпня зійшлися в думці, що повернення Росії у "Велику вісімку" було б передчасним.

Президент України Володимир Зеленський 21 серпня заявив: "Повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення понад 100 політичних в'язнів і українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світові про те, що Росія готова знову зайняти своє місце в порядку денному високої дипломатії".

22 серпня у телефонній розмові із Зеленським Джонсон запевнив українського президента, що виступить проти повернення Росії у G7 на саміті "Великої сімки" у Франції 24–26 серпня.