Зеленський обговорив із Трюдо неприйнятність повернення РФ до G7 – Офіс президента

Зеленський поговорив із Трюдо 22 серпня
Фото: ЕРА

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо домовилися продовжити обговорення протидії агресивній політиці Росії після саміту "Великої сімки" у Франції, повідомили в Офісі президента.

22 серпня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Про це повідомила пресслужба глави Української держави.

"Зеленський подякував за послідовну позицію Канади щодо неможливості повернення Росії до "Великої сімки" в умовах агресії, яка триває на Донбасі, та окупації Криму. Він також зазначив, що у ситуації, коли продовжують гинути українці, необхідно не повертати Росію до "Сімки", а змушувати її виконувати свої зобов'язання", – розповіли у пресслужбі.

В Офісі президента наголосили, що Зеленський подякував Трюдо за готовність дотримуватися "тієї ж принципової позиції щодо неприйнятності повернення РФ до "Великої сімки", яку він продемонстрував ще під час минулорічного саміту G7 у Канаді".

"Президент України та прем'єр-міністр Канади домовилися продовжити обговорення проблематики протидії агресивній політиці Росії та захисту інтересів України після саміту "Великої сімки" у Франції", – додали у пресслужбі.

Росія брала участь у самітах неофіційного клубу найрозвинутіших країн світу з 1997 року. Країни G7 відмовилися від формату "Великої вісімки" в березні 2014 року через анексію Криму.

19 серпня 2019 року на зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним президент Франції Еммануель Макрон заявив, що питання повернення до формату "Великої вісімки" і нормалізації стосунків між Росією і ЄС залежить від урегулювання ситуації на сході України.

20 серпня глава Білого дому Дональд Трамп зазначив, що попередній американський президент Барак Обама хотів виходу РФ із "Великої вісімки", але, на його думку, "набагато доречніше" було б залишити РФ у цьому блоці.

21 серпня телеканал CNN повідомив із посиланням на джерело, що Трамп і Макрон домовилися запросити Росію на саміт G7 у 2020 році.

Канцлерка ФРН Ангела Меркель і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон на пресконференції в Берліні 21 серпня зійшлися на думці, що повернення Росії у "Велику вісімку" було б передчасним.

Президент України Володимир Зеленський 21 серпня заявив: "Повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі і звільнення понад 100 політичних в'язнів і українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світу про те, що Росія готова знову зайняти своє місце в порядку денному високої дипломатії".

22 серпня у телефонній розмові із Зеленським Джонсон запевнив українського президента, що виступить проти повернення Росії у G7 на саміті "Великої сімки" у Франції 24–26 серпня.