Журналіст Сазонов: Олігарху, з яким прокурор Кулик не зустрічався в Ізраїлі, не терпиться звести рахунки за націоналізацію "ПриватБанку"

Кирило Сазонов: Просто на прес-конференції почала валитися доказова база, яку зібрали підлеглі Кулика проти людей, які за збігом обставин є особистими ворогами олігарха
Фото: Кирилл Сазонов / Facebook

Підозри проти екс-глави НБУ Валерії Гонтаревої та інших чиновників сфабриковано, а група глави департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України Костянтина Кулика виконує завдання зі зведення рахунків за націоналізацію "ПриватБанку", вважає журналіст Кирило Сазонов.

На сьогоднішній прес-конференції заступник голови департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України Костянтин Кулик ухилився від запитань про те, як у ЗМІ потрапила інформація про підозри, висунуті екс-главі НБУ Валерії Гонтаревій, екс-главі Адміністрації Президента Борису Ложкіну і нинішньому заступнику глави АП Олексієві Філатову. Про це у своєму Facebook написав 11 квітня журналіст Кирило Сазонов.

"Кулик прийшов, зачитав скаргу, звинувативши одного із заступників генпрокурора в тому, що йому заважають працювати. На конкретні запитання відповідати відмовився. Кілька разів уник запитання – а як же так сталося, що виписані ним за кілька днів до першого туру виборів підозри Ложкіну, Гонтаревій, Філатову опинилися у журналістів одного з телеканалів. Порадив звернутися за поясненнями в прес-службу Генпрокуратури. Але найцікавіше: просто на прес-конференції почала валитися доказова база, зібрана підлеглими Кулика проти людей, які за збігом обставин є особистими ворогами олігарха, з яким Кулик, звичайно ж, не зустрічався в Ізраїлі", – заявив журналіст.

Він вважає, що в Кулика немає фактів, що підтверджують підозри, які він підписав.

"На запитання, чим підтверджено підозри Гонтаревій і її колишнім колегам, Кулик передав слово своєму підлеглому – прокурору Лупу. І той заявив, що підозри проти Гонтаревої підтверджують якимись судовими рішеннями, згідно з якими угоди між "Аграрним фондом" і "Брокбізнесбанком" є фіктивними і визнано недійсними. Про судові рішення, де стверджують абсолютно протилежне, йому нічого не відомо", – написав Сазонов.

Журналіст підкреслив, що ця справа пройшла три судові інстанції, і в грудні 2014 року Вищий господарський суд України ухвалив остаточне рішення, визнавши, що в угодах, які компанія Гонтаревої укладала як брокер між "Аграрним фондом" і "Брокбізнесбанком", відсутні протиправні діяння і склад злочину.

"Сам Лупу з 2014 року займається досудовими розслідуваннями на тему "Аграрного фонду". Про його обізнаність (а відповідно про обізнаність усієї слідчої групи) про наявність рішення ВГСУ, в якому дії брокера визнано законними, – сумнівів бути не може. Про це свідчить постанова Печерського суду від 29 жовтня 2014 року, де Лупу (з огляду на текст винесеного рішення) був присутній. Чому тоді прокурор із групи Кулика заявляє, що про жодне рішення господарського суду йому невідомо?" – заявив автор.

Сазонов переконаний, що Кулик та його підлеглі діють в інтересах "олігарха, з яким Кулик не зустрічався в Ізраїлі".

"Усі ці заяви учасників "слідчої групи на прес-конференції свідчать лише про те, що підозри проти Гонтаревої та її колишніх партнерів сфабриковано і вони ґрунтуються на абсолютно недостовірних фактах. Очевидно, що олігархові, з яким Кулик не зустрічався в Ізраїлі, не терпиться звести рахунки за націоналізацію "ПриватБанку". І "куликовська група" в ГПУ це завдання старанно виконує, – резюмував він.

28 березня у Генеральній прокуратурі України повідомили про завершення розслідування справи про легалізацію угрупованням Курченка грошей "сім'ї" Януковича. За словами глави ГПУ Луценка, підозри висунуто 98 особам, серед яких 12 вищих посадових осіб міністерств і відомств, зокрема Національного банку України, шестеро керівників обласних державних адміністрацій, 14 представників керівного складу державних компаній.

Прокурор Кулик уточнив, що підозри в співучасті у відмиванні грошей висунуто низці осіб з оточення Порошенка.

Згодом у ГПУ заявили, що Кулик не мав процесуального права оголошувати їм підозри.