Адвокат заступника Труханова: "Прогресивну" практику призначати непосильну заставу напевно оцінять у ЄСПЛ

Тарас Ламах: Заставу призначають, зважаючи на розмір квартир, які належать друзям та заочним знайомим
Фото: Taras Lamakh / Facebook

Суд відхилив клопотання НАБУ про тримання під вартою Олега Бриндака – керівника справами Одеського виконкому, заступника міського голови Одеси Геннадія Труханова. Про це заявив на своїй сторінці у Facebook президент Спілки адвокатів Тарас Ламах. Юрист додав, що водночас суд призначив його підзахисному непосильну заставу у розмірі 40 млн грн.

"Суд відхилив клопотання НАБУ про тримання керівника справами Одеського виконкому Олега Бриндака під вартою, нас це тішить. З іншого боку, засмучує те, що хворому на коронавірус і гострий трахеобронхіт, який перебуває на ізоляції, як запобіжний захід визначили очевидно непосильну заставу,  – 40 млн грн. Це попри те, що підозрюваний НАБУ в різних вигаданих злочинах Олег Бриндак справно з'являвся до суду і на слідчі дії, а в матеріалах справи є дані про досить скромний фінансовий стан Бриндака", – написав адвокат.

Він повідомив, що захист оскаржуватиме рішення у Європейському суді з прав людини.

"Таку нову "прогресивну" практику визначення суми застави, зважаючи на розмір квартир, які належать друзям та далеким знайомим підозрюваного, напевно оцінять у Європейському суді з прав людини. Захист, окрім звернення до ЄСПЛ, готує апеляцію на це рішення, сподіваємося, там виваженіше підійдуть до аргументів захисту та визначення суми застави", – підсумував Ламах.

Контекст:

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова повідомила 6 жовтня, що підписала п'ять підозр у межах розслідування кримінального провадження про заволодіння землею в Одесі, зокрема для міського голови Одеси Труханова.

Того самого дня детективи Національного антикорупційного бюро вручили підозру Труханову та ще трьом посадовцям Одеської міськради у зв'язку зі зловживанням службовим становищем та участю у злочинній організації. Дії підозрюваних кваліфіковані за ч. 1 ст. 255 (створення або участь у злочинній організації) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

Суми застав, які Вищий антикорупційний суд уже призначив для Труханова, а також голови юридичного департаменту міськради Інни Поповської – 30 млн грн та 26 млн грн відповідно.

За даними слідства, учасники злочинної організації у змові з іншими особами розробили механізм незаконного заволодіння грошима місцевого бюджету та землею територіальної громади Одеси для її передавання під забудову. Через ці дії, як повідомляли в НАБУ, протягом 2016–2019 років громада втратила не менше як шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га, а посадовці незаконно витратили з місцевого бюджету 131 млн грн. Загальний розмір збитків за цими епізодами, згідно з результатами експертизи, становить 689 млн грн. За інформацією Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, у провадженні фігурує 16 осіб.