Бабченко: Ті, хто пише, що "журналіст не повинен брати участь в операціях спецслужб". Розумієте, наскільки ви мудаки?

Бабченко: Я не уявляю, що можна відповісти, окрім як: "Звичайно, працюємо. Накриймо виродків"
Фото: ЕРА

Російський журналіст Аркадій Бабченко заявив, що погодився співпрацювати з СБУ, щоб українські спецслужби могли вийти на замовників злочину та з'ясували інші цілі вбивць.

Умовляючи російського журналіста Аркадія Бабченка на співпрацю, співробітники СБУ говорили, що його вбивство вже оплачене, однак він не є головною ціллю кілерів. Про це Бабченко написав у Facebook.

"Ті, хто пише про те, що "журналіст не повинен брати участь в операціях спецслужб", про мораль та етику – друзі мої, ви розумієте, наскільки ви мудаки? Я вам поясню. Ось до вас приходять оперативники. Кажуть – є список людей, яких планують убити. Ти йдеш першим пунктом. На тебе вже є замовлення. Уже проплачене. Але ти – "дрібнота" – це дослівно – тебе хочуть вбити так, для шуму. Для перевірки. А основні цілі, вбивство яких має завдати максимальної шкоди, буде озвучено потім. Ми їх не знаємо. Допоможи нам. Допоможи розкрити цей ланцюг", – розповів він.

Журналіст підкреслив, що дуже боявся провокацій і не відкидав, що це "підстава", а його просто "вивезуть кудись у ліс і прихлопнуть". Він додав, що хотів "схопити сім'ю під пахву і виїхати чорт знає куди".

"Але я в принципі не уявляю, що на це можна відповісти, окрім як: "Так, пацани, звичайно, працюємо. Накриймо виродків". І тут ви такі, бл...дь, гордо стоячи на табуретці з піднесеним обличчям: "Ні. Журналіст не має права брати участь в операціях спецслужб. Захищайте мене. Це ваш обов'язок", – зазначив Бабченко.

Він додав, що українські силовики могли його захистити, однак це знижувало шанси на те, що мережу буде розкрито і виявлять інших виконавців. У підсумку могли загинути інші люди.

1 червня генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що, завдяки імітації вбивства Бабченка, слідство дістало список відомих українських і колишніх російських журналістів, яких також планували вбити. У списку 47 осіб. За вбивство деяких фігурантів цього списку, за інформацією генпрокурора, організатори готові були заплатити $3 млн.

Того самого дня українські силовики провели зустріч з деякими людьми зі списку. Відомо, що на зустрічі були телеведучі Матвій Ганапольський та Євген Кисельов. ЗМІ також повідомляють, що до СБУ було запрошено виконавчого продюсера телеканала "UA:Крим" Османа Пашаєва, головного редактора тижневика "Дзеркало тижня" Юлію Мостову, заступника гендиректора телеканала ATR Айдера Муждабаєва, політичного оглядача Віталія Портникова, телеведучого "UA:Перший" Юрія Макарова, оглядача видання "Крим.Реалії" Павла Казаріна і ведучу каналу ZIK Тетяну Даниленко. Також до "списку 47-ми" потрапили журналіст Сергій Грішин, засновниця проекту Zaborona.com Катерина Сергацкова і шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна.

Спочатку йшлося про список із 30 осіб.