Байден: Мир – це забезпечити, що Росія ніколи не окупує України. І це не означає членства України в НАТО

У США з Україною такі самі відносини, як і з іншими країнами, яким Вашингтон постачає зброю, щоб вони "могли захистити себе в майбутньому", зазначив Байден
Фото: The White House / Flickr

США й далі постачатимуть зброю Україні для захисту від повномасштабної російської агресії. Про це в інтерв'ю Time, опублікованому 4 червня, заявив американський президент Джо Байден.

Його запитали, який вигляд має мир в Україні, яка в лютому 2022 року зазнала широкомасштабного нападу країни-агресора РФ.

За словами Байдена, "мир – це забезпечення того, що Росія ніколи, ніколи, ніколи не окупує України".

"От який вигляд має мир. І це не означає НАТО, що вони є частиною НАТО", – додав глава Білого дому.

Як зазначив Байден, це означає, що у США з Україною "такі самі відносини, як і з іншими країнами", яким Вашингтон постачає зброю, "щоб вони могли захистити себе в майбутньому".

У президента США уточнили, чи є небезпека того, що НАТО стане "на слизький шлях війни".

"Ні, ми опинимося на слизькій доріжці до війни, якщо не зробимо щось із Україною. Цього просто не буде... у будь-якому разі", – наголосив Байден.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому Україні допомагають члени Альянсу.

Запрошення України в Альянс не підтримують США й Німеччина, повідомили в українському уряді. The Telegraph написала 28 травня, що Німеччина і США "наполегливо застерегли" Україну від того, щоб вона вимагала визначити чіткі терміни її вступу в НАТО. Також партнери України нібито попередили президента України Володимира Зеленського, щоб він не вимагав від Альянсу "неможливого" – цьогорічного запрошення в НАТО, додало видання.

Контекст:

США після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ у лютому 2022 року надають Україні допомогу, зокрема військову.

Наприкінці квітня після шестимісячного блокування Конгрес США продовжив надання допомоги Україні. Ухвалений закон дає змогу надати підтримку на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні.

Пентагон одразу виділив зі своїх запасів пакет військової допомоги на суму $1 млрд.

24 травня США оголосили про черговий пакет військової допомоги Україні на $275 млн – п'ятому, санкціонованому Байденом від моменту підписання додаткового закону про нацбезпеку, і третьому – з використанням президентських повноважень щодо скорочення озброєнь, заявили в Держдепі. Там зазначили, що допомога з попередніх пакетів уже дійшла до лінії фронту в Україні.