Байден про обмін політв'язнів із РФ: Це подвиг дипломатії

Президент США підтвердив обмін із РФ
Фото: ЕРА

Президент США Джо Байден прокоментував міжнародний обмін ув'язненими, який 1 серпня відбувся в Туреччині. Його заяву опублікував сайт Білого дому.

За його словами, країна-агресор Росія випустила трьох "несправедливо ув'язнених" американських громадян і одного власника американської "зеленої картки" (посвідки на проживання у США). Ідеться про репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича, журналістку "Радио Свобода" Алсу Курмашеву, колишнього морпіха Поля Вілана й опозиційного російського політика Володимира Кара-Мурзу.

"Угода, яка забезпечила їхню свободу, стала подвигом дипломатії. Загалом ми добилися звільнення 16 людей із РФ, зокрема п'ятьох німців та сімох російських громадян, які були політичними в'язнями у своїй країні. Деяких із цих жінок і чоловіків несправедливо тримали під вартою протягом багатьох років. Усі вони пережили неймовірні страждання й невизначеність. Сьогодні їхні муки закінчилися", – заявив глава Білого дому. 

Контекст:

Про ймовірний обмін утримуваними особами між Росією, США і, можливо, Німеччиною російські ЗМІ писали ще 30 липня, коли зник зв'язок із не менше ніж сімома політв'язнями, яких тримали в російських в'язницях.

1 серпня CNN із посиланням на представників американської влади повідомив, що РФ і США почали проводити "масштабний обмін" ув'язненими, серед яких колишній морський піхотинець Пол Вілан, репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович, журналістка "Радио Свобода" Алсу Курмашева, російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза, а також помилуваний "президентом" Білорусі громадянин Німеччини Ріко Крігер, якого нещодавно засудили до страти. РФ у межах обміну отримує, зокрема, Вадима Красікова, котрий відбуває у ФРН довічне ув'язнення, а також росіян Володимира Дунаєва й Романа Селезньова, які перебувають під вартою у США за обвинуваченням у кіберзлочинах.

За кілька годин турецький телеканал NTV повідомив, що американські й російські літаки приземлилися в турецькому аеропорту "Есенбога". У заяві MIT, яку цитував канал, вказано, що турецька сторона "взяла на себе основну посередницьку роль в операції з обміну". Канал також опублікував в Х відео з аеропорту, де відбувається обмін.

Пізніше адміністрація президента Туреччини Реджепа Ердогана підтвердила обмін ув'язненими за участю США, Росії, Німеччини, Білорусі й Словенії в Анкарі. Телеканал TRTWorld із посиланням на Національне розвідувальне управління Туреччини повідомив, що в обміні брало участь 26 людей із в'язниць семи різних країн.