В адміністрації Ердогана підтвердили обмін 26 ув'язнених із в'язниць семи країн. Він відбувся в аеропорту Анкари

Обмін відбувся в аеропорту Анкари
Фото: tavairports.com

Адміністрація президента Туреччини Реджепа Ердогана підтвердила обмін ув'язненими за участю США, Росії, Німеччини, Білорусі й Словенії в Анкарі. Про це повідомляє телеканал TRTWorld.

З посиланням на Національне розвідувальне управління Туреччини телеканал повідомляє, що в обміні брало участь 26 осіб із в'язниць семи різних країн.

"Ця операція увійшла в історію як наймасштабніший обмін заручниками між США, Росією й Німеччиною за останні роки", – ідеться в заяві спецслужби.

TRTWorld стверджує, що під час операції з обміну заручниками до Туреччини прибуло загалом сім літаків, зокрема два зі США й по одному з Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії та Росії. 10 ув'язнених, включно з двома дітьми, передали країні-агресору Росії, 13 осіб – Німеччині і трьох – США.

Приблизно годину тому телеканал NTV повідомив, що американські й російські літаки приземлилися в турецькому аеропорту "Есенбога". У заяві MIT, яку цитував канал, ішлося, що турецька сторона "взяла на себе основну посередницьку роль в операції обміну". Канал також опублікував у Х відео з аеропорту, де триває обмін.

Контекст:

Про ймовірний обмін утримуваними особами між Росією, США і, можливо, Німеччиною російські ЗМІ писали ще 30 липня, коли зник зв'язок із не менше ніж сімома політв'язнями, котрих тримали в російських в'язницях.

1 серпня західні інформагентства повідомили про початок обміну утримуваними особами між США і РФ, також американські ЗМІ писали про участь Німеччини в обміні, але пізніше видалили цю інформацію.

Як повідомляли ЗМІ, країна-агресор РФ планувала звільнити репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича й колишнього морського піхотинця Пола Вілана, яких обвинувачують у РФ у шпигунстві, російського опозиціонера Володимира Кара-Мурзу, якого засудили до 25 років у справі про "воєнні фейки", участь у діяльності "небажаної" організації і держзраду, журналістку "Радио Свобода" Алсу Курмашеву, яку засудили до шести з половиною років колонії у справі про " фейки"; також у списках на обмін – громадянин Німеччини Ріко Крігер, якого нещодавно засудили до страти в Білорусі нібито за тероризм, його помилував самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Загалом обмін стосується 24 осіб, повідомляв CNN.

Reuters писало, що Росії в межах обміну можуть повернути кілера Вадима Красікова, котрий відбуває у ФРН довічне ув'язнення, а також росіян Володимира Дунаєва і Романа Селезньова, які перебувають під вартою у США за обвинуваченням у кіберзлочинах.