США й Росія розпочали масштабний обмін утримуваними особами, він може відбутися в Анкарі – ЗМІ

ЗМІ пишуть про обмін 24 людей
Фото: ЕРА

Країна-агресор Росія і Сполучені Штати проводять "масштабний обмін" ув'язненими, повідомляє 1 серпня CNN із посиланням на представників американської влади.

Співрозмовники телекомпанії стверджують, що обміняти, зокрема, планують низку американців, яких у РФ засудили до різних строків ув'язнення, зокрема репортера Wall Street Journal Евана Гершковича й колишнього морського піхотинця Пола Вілана (їх обвинувачували у шпигунстві).

Bloomberg пише, що, окрім Гершковича й Вілана, США отримають російського опозиціонера Володимира Кара-Мурзу, якого засудили до 25 років у справі про "воєнні фейки", участь у діяльності "небажаної" організації й держзраду.

За даними CBS News, Росія також передасть журналістку "Радио Свобода" Алсу Курмашеву, яку засудили до шести з половиною років колонії у справі про "фейки".

Телеканал повідомив, що обмін стосується 24 осіб і в ньому беруть участь не тільки Росія та США, а також Німеччина і ще три неназвані країни Заходу. Але потім прибрав цю інформацію зі свого сайта.

Де саме проводитимуть обмін, достеменно невідомо. Російські ЗМІ (зокрема, "Важные истории") раніше сьогодні звертали увагу, що в турецьку Анкару з Москви летить два літаки Ту-204-300 управління справами президента РФ, а назустріч їм прямує Lockheed C-130J-30 Hercules ВПС США з авіабази НАТО Рамштайн у Німеччині, а також американський комерційний джет Dassault Falcon 7X з Осло.

Контекст:

Про ймовірний обмін утримуваними особами між Росією, США і, можливо, Німеччиною російські ЗМІ писали ще 30 липня, коли зник зв'язок із не менше ніж сімома політв'язнями, які перебувають у російських в'язницях.

Reuters звертало увагу також на "надзвичайно швидкі" вироки в російських судах Гершковичу й Курмашевій, а також на помилування нелегітимним президентом Білорусі громадянина Німеччини Ріко Крієгера, якого нещодавно засудили до страти нібито за тероризм.

Агентство прогнозувало, що Росії під час обміну можуть повернути кілера Вадима Красікова, засудженого до довічного ув'язнення, яке він відбуває у ФРН, а також росіян Володимира Дунаєва й Романа Селезньова, котрі перебувають під вартою у США за обвинуваченням у кіберзлочинах.