Білорусь нарощує торговельну співпрацю з окупованими РФ частинами України – ЦНС

РБ постачає в окуповані області сільгосптехніку
Фото: BELTA / Telegram

Режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка нарощує економічні відносини із захопленими Росією підприємствами на тимчасово окупованих територіях України. Про це 16 серпня повідомив Центр національного спротиву (ЦНС), створений Силами спеціальних операцій Збройних сил України.

За його даними, РБ нарощує постачання сільгосптехніки й іншої продукції в окуповані регіони, а імпортує звідти товари легкої промисловості.

"Нещодавно між окупаційною адміністрацією Запоріжжя та делегацією Білорусі було укладено низку угод щодо поширення торговельної співпраці. Таким чином режим Лукашенка свідомо порушує міжнародне право й торгує з окупованими територіями", – зазначає ЦНС.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, зокрема з території Білорусі. Білорусь фактично надала свою територію країні-окупанту як військову базу, зокрема для завдання по Україні ракетних та авіаударів.

Лукашенко визнав, що його країна бере участь у війні Росії проти України, але нібито "нікого не вбиває і нікуди не скеровує своїх військових". У РНБО України вважають, що нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін схиляє Лукашенка до прямої участі у воєнних діях.

Навесні 2023 року Генштаб ЗСУ зазначав, що керівництво Білорусі й далі підтримує російську агресію проти України. Зокрема, на території Білорусі навчають територіальні підрозділи російської армії.