Блінкен у Радбезі ООН закликав зупинити військову співпрацю Росії з КНДР, Іраном та Китаєм

Україна неодноразово заявляла, що дипломатія є єдиним способом покласти край війні, зазначив Блінкен
Фото: EPA

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що для того, щоб покласти край війні країни-агресора РФ проти України і зміцнити міжнародне право, є "два негайні та взаємопов'язані кроки", які потрібно зробити. Про це Блінкен сказав 24 вересня на засіданні Радбезу ООН, відеозапис опубліковано на сайті Держдепу.

"По-перше, ми маємо звернути увагу на зростання співпраці Росії з Північною Кореєю та Іраном", – зазначив держсекретар США.

Блінкен нагадав, що Іран постачає ударні БПЛА в Росію і побудував там завод із виробництва безпілотників, а кілька тижнів тому передав РФ сотні балістичних ракет малої дальності.

Тим часом КНДР доправляє в Росію потяги зі зброєю та боєприпасами, включно з балістичними ракетами, пусковими установками та мільйонами артснарядів, додав глава зовнішньополітичного відомства США.

"Ці дії Ірану, Північної Кореї та Росії порушили численні резолюції Ради Безпеки ООН, за які проголосувала РФ, і як постійний член є особливо відповідальною за їх виконання", – заявив Блінкен.

Він наголосив, що це вулиця із двостороннім рухом – на тлі нарощування КНДР військової підтримки Росії Москва відповідає військовими зобов'язаннями і грошима, а з Іраном РФ ділиться ядерними технологіями.

"Північна Корея та Іран не єдині, хто допомагає Росії. Китай, ще один постійний член цієї ради, є провідним постачальником верстатів, мікроелектроніки й інших товарів, які Росія використовує для відновлення, поповнення запасів, нарощування своєї воєнної машини і підтримки своєї жорстокої агресії", – повідомив держсекретар США.

У зв'язку із цим він розкритикував заклики про припинення військової допомоги Україні.

"Є велика різниця: Росія – це агресор, Україна – жертва. Росія бореться, щоб завойовувати, Україна бореться за виживання. Якщо країни перестануть підтримувати Росію, вторгнення [нелегітимного російського президента Володимира] Путіна незабаром закінчиться. Якщо країни перестануть підтримувати Україну, Україна може швидко припинити існування", – зазначив Блінкен.

Другий крок, який можуть зробити члени Радбезу ООН, – підтримати ініціативи України до справедливого й міцного миру на підставі суверенітету і її територіальної цілісності, який має зберегти право Києва обирати власний шлях, союзників і майбутнє, сказав держсекретар США.

"Україна неодноразово заявляла, що дипломатія – єдиний спосіб покласти край цій війні і що вона готова вести переговори. З іншого боку, Путін не зацікавлений у такому мирі, нещодавно заявивши, що Росія повернеться за стіл переговорів лише тоді, коли Україна […] виведе свої війська зі своєї ж території", – нагадав Блінкен.

За його словами, найшвидший шлях для просування миру простий – "зупинити тих, хто сприяє й підживлює агресію Путіна", і "вимагати справедливого миру з дотриманням принципів Статуту ООН".

Контекст:

Засідання Ради Безпеки ООН, присвячене повномасштабній війні країни-агресора Росії проти України, скликали США, Великобританія, Франція, Японія, Південна Корея і Мальта, повідомляли ЗМІ.

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи в Радбезі ООН, заявив, що РФ хоче атакувати три АЕС в Україні. На думку президента, Росію можна лише примусити до миру. Зеленський зазначив, що у Києві знають, що "дехто у світі" хоче говорити з нелегітимним російським президентом Володимиром Путіним, але "цю війну неможливо заспокоїти розмовами".