Блінкен везе в Київ дозвіл на застосування американської зброї по РФ – конгресмен

Глава Держдепу 11 вересня відвідає Київ
Фото: ЕРА

Під час візиту до Києва держсекретар США Ентоні Блінкен передасть Україні дозвіл на завдання ударів по Росії американською далекобійною зброєю. Про це голова комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США Майкл Маккол заявив в інтерв'ю журналістці видання Axios Джулігрейс Бруфке, яка 10 вересня опублікувала його відповідь у Х.

"Я розмовляв із Блінкеном два дні тому, і він їде зі своїм колегою з Великобританії до Києва, щоб, по суті, сказати їм, що вони [США] дозволять їм [завдавати ударів по Росії за допомогою ATACMS]", – заявив конгресмен, спілкуючись із Бруфке.

Раніше прессекретар Держдепартаменту США Метью Міллер анонсував візит Блінкена в Київ. 11 вересня держсекретар приїде до України з міністром закордонних справ Великобританії Девідом Леммі, щоб "продемонструвати продовження допомоги Україні захищатися від російської агресії", написав він у Х.

Блінкен підтвердив, що їде в Україну.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на яких розташовані військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак керованими авіабомбами.

23 серпня радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі повідомляв, що США продовжують переговори з Україною щодо ймовірного зняття обмежень на далекобійні удари по Росії.

30 серпня Україна передала США список цілей у Росії для ударів ATACMS, повідомляли в Міноборони.

6 вересня глава Пентагону Ллойд Остін на пресконференції після засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" заявив, що якийсь один вид зброї, зокрема далекобійні ракети, не може бути вирішальним у війні РФ проти України.