США не мають обмежувати Україну в ударах по російських аеродромах – Годжес

Екскомандувач армії США наголосив, що Україна має право захищати себе
Фото: EPA

США матимуть більше переконання зняти обмеження на удари по території Росії після того, як українська влада надасть Вашингтону свої плани. Про це в ефірі "Радіо Свобода" 10 вересня заявив екскомандувач американської армії в Європі Бен Годжес.

Американський генерал вважає, що нинішні обмеження на здатність України використовувати, зокрема, 300-кілометрові ATACMS для ударів по російських військових об'єктах є свідченням того, що США зараз не мають бачення того, що такі удари могли б змінити.

"Насамперед я вважаю, що це жахлива політика Сполучених Штатів – накладати обмеження на здатність України використовувати зброю, яку ми вже надали Україні, наприклад, 300-кілометрові ATACMS. Я думаю, що ця політика є результатом того, що адміністрація ще не готова взяти на себе зобов'язання допомогти Україні перемогти. Я сподіваюся, що це зміниться. Безумовно, Україна має право захищати себе. І тому удари по аеродромах, з яких здійснюють російські атаки, чи то ракети, чи то безпілотники, чи то літаки, що скидають керовані бомби, є законними цілями. І ми не маємо обмежувати Україну в ударах по цих цілях", – зазначив Годжес.

На думку військового, нова адміністрація Білого дому буде рішучішою у питаннях підтримки України.

Він додав, що якщо у Білий дім після виборів у листопаді прийде кандидатка від демократів, віцепрезидентка Камала Гарріс, то вона продовжить таку саму підтримку, яку зараз надає адміністрація президента США Джо Байдена.

Утім, як розвиватимуться події, якщо крісло у Білому домі займе кандидат від республіканців, експрезидент Дональд Трамп, прогнозувати зарано, зазначив Годжес.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на котрих стоять військові літаки, які країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

23 серпня радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі повідомляв, що США продовжують переговори з Україною щодо ймовірного зняття обмежень на далекобійні удари по Росії.

30 серпня Україна передала США список цілей у Росії для ударів ATACMS, повідомляли в Міноборони.

 6 вересня глава Пентагону Ллойд Остін на пресконференції після засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" заявив, що якийсь один вид зброї, зокрема далекобійні ракети, не може бути вирішальним у війні РФ проти України.