Боголюбов перетнув кордон за чужим паспортом, власник якого його загубив – "Українська правда"

Боголюбов скористався чужим паспортом, пишуть ЗМІ
Скріншот: МЕНОРА / YouTube

Колишній співвласник "ПриватБанку" Геннадій Боголюбов покинув країну за паспортом жителя Волинської області, 67-річного Сюмака Миколи Купріяновича. Про це 9 липня пише "Українська правда" з посиланням на джерело у правоохоронних органах.

Власник паспорта Сюмак підтвердив журналісту видання, що загубив закордонний паспорт навесні 2022 року, і запевнив, що не виїжджав з України 24 червня цього року і зараз перебуває вдома. Із відкритих джерел видання встановило, що паспорт відповідної серії дійсно належить цій людині і його неодноразово використовували під час перетину кордону до весни 2022 року.

За версією слідства, Боголюбову допоміг незаконно перетнути кордон із чужим документом 46-річний прикордонник Володимир Макаренко. Раніше він працював начальником групи інспекторів прикордонної служби "Ягодин".

У підозрі Макаренку зазначено, що він, перебуваючи 24 червня 2024 року о 3.55 на службі в пункті пропуску "Ягодин" поблизу адміністративного приміщення, зайшов до поїзда сполученням Київ – Холм та підійшов до останнього купе 13-го вагона, де перебував Боголюбов. Дочекавшись, коли до цього самого купе підійшла його підлегла, інспекторка прикордонної служби Ольга Бугайчук, яка проводила перевірку паспортних документів осіб, використовуючи своє службове становище, наказав їй не заходити туди, ідеться в документі. Він заявив, що вже особисто перевірив цих пасажирів.

Після цього Макаренко передав Бугайчук для проходження паспортного контролю паспортні документи, зокрема отриманий від Боголюбова паспорт громадянина України Сюмака для виїзду за кордон, ідеться в підозрі. Співрозмовник "Української правди" уточнив, що прикордонникам не надходило від міграційної служби даних про недійсність загубленого Сюмаком паспорта.

Як ідеться в матеріалах справи, інспекторка Бугайчук просканувала паспорт і не виявила жодних підстав для обмеження його власника у праві виїзду за кордон. Вона повернула цей паспорт Макаренку, а той передав цей документ Боголюбову приблизно о 4.00.

Сам Боголюбов стверджує, що виїхав із країни за власним українським паспортом і в держави взагалі немає жодних підстав не випускати його із країни.

Контекст:

Боголюбов – один із п'ятьох українців, котрі увійшли до цьогорічного рейтингу Forbes найбагатших людей планети. Його статки журнал оцінює в $1 млрд.

Після націоналізації "ПриватБанку" Боголюбов разом з Ігорем Коломойським став фігурантом низки розслідувань, пов'язаних із виведенням коштів із банку та іншими фінансовими махінаціями. Ігор Коломойський із 2 вересня 2023 року перебуває під вартою.

Причиною виїзду Боголюбова 7 липня видання "Українська правда" з посиланням на джерела називало підготовку співробітниками Бюро економічної безпеки України підозри у справі "ПриватБанку".

У коментарі пресслужби Боголюбова, наданому "Українській правді", ідеться про те, що він виїхав із країни як громадянин України з дотриманням усіх норм і законів. "Бізнесмен має всі законні підстави для перетину кордону: вік 62 роки, семеро дітей, п'ятеро з яких – неповнолітні", – ішлося в заяві. Також пресслужба наголосила, що стосовно Боголюбова немає жодних судових обмежень, які б забороняли йому перетинати кордон.