"Бомби влучають і в росіян". Навальна висловилася про постачання зброї в Україну, її розкритикували у ФРН

Навальна – це захисниця імперських претензій Росії, заявили в Бундестазі
Фото: ЕРА

Юлія Навальна, дружина російського опозиціонера Олексія Навального, який помер у російській колонії, наполягає, що війна Росії проти України – це війна нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, а не всіх росіян. Про це вона сказала в інтерв'ю Die Zeit, яке вийшло 24 жовтня.

Реагуючи на заперечення журналіста, вона погодилася, що на фронті воюють звичайні російські солдати, і одразу ж додала: "Але це його війна".

Навальна не вірить результатам опитування, які свідчать про те, що 75% росіян підтримують війну (згідно з даними опитування, проведеного "Левада-центром" наприкінці вересня – на початку жовтня, таких у РФ 76%). На її думку, "у країні, де панує повна диктатура і людей садять у в'язницю за лайки в соціальних мережах, де людей убивають і труять, опитування громадської думки не викликають довіри".

Жінка, яка заявила про готовність балотуватися у президенти РФ, "переконана, що дуже багато хто" у РФ не підтримує війни. На чому саме ґрунтується це переконання, Навальна не сказала.

Вона засудила воєнні злочини, які окупанти скоюють в Україні, але заявила, що "злочинці є в кожній країні" і "не можна робити висновок, що всі такі".

Журналіст у розмові з дружиною покійного опозиціонера зазначив, що після початку воєнної операції України в Курській області РФ росіяни, "схоже, усвідомили, що триває війна", але замість того, щоб обурюватися через дії нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, обурювалися через Україну. Він попросив дати оцінку українській операції.

Навальна зазначила, що, з одного боку, розуміє українців, але, з іншого боку, на її думку, ця операція "згуртовує росіян" і йде на користь російській пропаганді.

"Я не впевнена, яка сторона в підсумку переможе. Звичайно, пропаганда в Росії дуже сильна. З іншого боку, Володимир Путін увесь час перебування при владі хотів продемонструвати, який він великий лідер. Тепер він навіть не контролює кордонів Росії", – додала вона.

Коли Навальну запитали, чи правильно постачати Україні зброю, вона зазначила, що їй важко сказати.

"Війну розв'язав Володимир Путін, але бомби влучають і в росіян. Проте відповідь має бути однозначною. Усі російські війська мають негайно вивести з території України. Війну мають негайно припинити", – заявила вона.

Відповіді на запитання, як закінчити війну, в неї немає. Але Навальна зазначила, що Путін завжди бреше й ніколи не дотримуватиметься домовленостей. А якщо припинить бойові дії, то використає цей час для перегрупування військ і нового нападу.

Депутат Бундестагу Родеріх Кізеветтер у коментарі Bild 27 жовтня заявив, що Навальна "не має жодного співчуття" до українських жертв війни, яку розв'язала Росія.

"Очевидно, що вона не розуміє законного права України на самооборону, яке явно дозволяє і підтримує воєнний наступ України на російську територію", – наголосив політик.

На його думку, вона є не "партнером для відповідальної політики в межах міжнародного права, який заслуговує на довіру", а радше "адвокатом імперських претензій Росії".

Німецький історик Ілько-Саша Ковальчук додав у Х, що це інтерв'ю показує російську опозиціонерку, "яка не дає підстав для сподівань".

Контекст:

Навальна виїхала з РФ 2021 року. У лютому 2024 року після смерті чоловіка в російській колонії вона обіцяла, що Путін і все його оточення "будуть відповідати за все, що вони зробили"Також вона заявляла, що війна РФ проти України – "це вочевидь не війна Росії, а війна Путіна".

У РФ Навальну заочно заарештували у справі про участь в "екстремістській спільноті".