Буданов розповів, що буде з Telegram в Україні

Блокувати Telegram в Україні технічно складно, але можливо – Буданов
Скріншот: Радіо Хартія / YouTube

Месенджер Telegram у розумінні українських спецслужб загрожує національній безпеці України. Про це начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов розповів в опублікованому 7 вересня інтерв'ю радіо "Хартія".

За даними ГУР, Telegram став головним джерелом інформації для українців. Буданов вважає за необхідне деанонімізувати авторів каналів, щоб уможливити притягнення їх до відповідальності за неправдиву інформацію.

"Давайте, як кажуть, "офізичимо" всі ці Тeleграram-канали. Ти хочеш мовити якісь новини? Будь ласка, зареєструйся, щоб усі розуміли: цей канал зареєстрований за Івановим Іваном Івановичем, громадянином Російської Федерації, який проживає в місті Москва. Чи за якимось громадянином України. Щоб була відповідальність людини особиста за те, що вона там розміщує", – сказав глава військової розвідки.

Говорячи про ймовірність закриття доступу до месенджера в Україні, Буданов зазначив, що це "трохи технічно важче", ніж було із блокуванням соцмереж "ВКонтакте" й "Однокласники", але "можливо".

На запитання, чи шкодить Х (колишній Twitter) під час війни з Росією, начальник ГУР заявив, що російська пропаганда фактично не використовує його на шкоду Україні.

Контекст:

Telegram – це зашифрований месенджер, який з'явився 2013 року. Його засновник Павло Дуров до цього запустив російську соцмережу "ВКонтакте", заборонену в Україні. В інтерв'ю Financial Times Дуров оцінив кількість користувачів Telegram у 900 млн.

27 лютого 2022 року, після того, як почалося масоване вторгнення російських військ в Україну, Дуров заявив, що може обмежити використання Telegram у зв'язку з "українськими подіями", але за кілька хвилин передумав.

Платформа Telegram становить низку загроз безпеці України, заявили в ГУР у лютому 2024 року. У березні в СБУ повідомили, що бачать "чітку співпрацю адміністрації Telegram із "Роскомнадзором" і ФСБ", водночас Telegram не дослуховується до прохань України так, як дослуховується до прохань Росії. "Комунікація з ними є, але вона, по суті, є безрезультатною, на відміну від того ж TikTok, який, у принципі, реагує", – розповіли у спецслужбі.

Деякі депутати Верховної Ради (наприклад, нардеп від "Слуги народу", голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв) вважають, що якщо Telegram не розпочне діалогу з Україною, його потрібно закрити. Потураєв сказав, що коли "80% населення користуються немодерованою соцмережею – це велика помилка, яка буде дорого коштувати".

Президент України Володимир Зеленський 27 серпня заявив, що до регулювання соціальних мереж, зокрема Telegram, треба підходити дуже обережно. На пресконференції журналістка запитала про його ставлення до зареєстрованого у Верховній Раді законопроєкту про регулювання соцмереж (імовірно, йдеться про законопроєкт №11115). "Я б дуже обережно ставився до таких кроків, хоча не можу критикувати законопроєкт, бо не читав", – пояснив він.