"Буде раунд другий". ГУР планували розділити й забрати в нього важливі функції, зокрема щодо БПЛА – ЗМІ

ГУР МО планували розділити під час спроби звільнити Буданова, зазначили ЗМІ
Фото: gur.gov.ua

Головне управління розвідки Міноборони України планували розділити, а також забрати в нього кілька важливих функцій. Про це 9 жовтня в коментарі NV повідомив співрозмовник у силових структурах.

За його словами, це мало статися під час нещодавньої спроби звільнити начальника ГУР Кирила Буданова.

У ГУР спочатку планували забрати функцію керівництва над військовими аташе, прикріпленими до українських посольств чи дипмісії, щоб контролювати військові питання у процесі міждержавних відносин.

Отже, у ГУР забрали б частину його міжнародного впливу, розповів співрозмовник NV.

За його словами, надалі від військової розвідки планували відокремити всі спецпідрозділи, які виконують операції на лінії фронту, і підпорядкувати їх армії.

Крім того, у ГУР МО намагалися б забрати групи, які використовують далекобійні дрони, і розподілити їх по інших військових структурах, додав співрозмовник NV.

Також у Головного управління розвідки хотіли забрати координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими.

За інформацією співрозмовника NV, усе це "вдалося відстояти, але буде ще раунд другий".

Він наголосив, що до цього процесу причетні "деякі представники Банкової" (Офісу президента).

Контекст:

17 вересня колишній нардеп, а зараз блогер Борислав Береза повідомив у Facebook, що в ОП планують звільнити Буданова й уже нібито є кандидат на посаду нового глави ГУР МО. Самого Буданова нібито хочуть перевести заступником до головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

20 вересня ЗМІ написали, що глава Міноборони Рустем Умєров звільнив двох заступників Буданова, не погодивши й не обговоривши цього питання з ним. Джерела "Бабеля" зазначали, що це рішення ухвалили в Офісі президента з наміром послабити позиції Буданова.

29 вересня NV із посиланням на джерело в силових структурах повідомило, що Буданова можуть звільнити з посади, а новим керівником може стати Олег Іващенко, який очолює Службу зовнішньої розвідки України.

1 жовтня зустріч із Будановим і Умєровим провів президент України Володимир Зеленський. За його словами, Буданов розповів про завдання Кремля перед російськими військовими до кінця року.

Того самого дня Умєров на засіданні оборонного комітету Ради повідомив, що питання відставки Буданова не обговорюють, розповів нардеп від "Слуги народу" Юрій Мисягін.

Зеленський призначив Буданова керівником ГУР МО 5 серпня 2020 року.