Член ПАРЄ Зінгеріс: Путін зі статурою спортивного гномика сказав: "А що було до пакту Молотова – Ріббентропа? Хіба вас не зрадив Захід у Мюнхені?" Наші відповіли: "Це був ваш договір із німцями два ро

Зінгеріс про Путіна: Він говорив  із вогнем в очах. Людина, яка ніби живе виправленням "неправильної історії"
Фото: EPA (архів, 2005 рік)
На святкуванні річниці звільнення концтабору Аушвіц у Польщі 2005 року, де були глави багатьох держав й урядів, президент РФ Володимир Путін захотів поговорити, зокрема, з представниками країн Балтії про початок Другої світової війни.

Про це розповів депутат литовського Сейму, глава литовської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Емануеліс Зінгеріс в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

"Тоді раптом російська делегація махнула нам, до нас підійшла струнка, невелика людина, без усмішки. То був пан Путін. І він сказав: "Хотілося б поговорити". Він повів усіх у кімнату якусь окрему. Там були кімнати для переговорів у замку біля Кракова, і почав промову, яку я чув уривками. Там інші були поруч, для кого він знову завів мову про пакт Молотова – Ріббентропа. Він говорив із вогнем в очах. Людина, яка ніби живе виправленням неправильної історії. Він заявив: "Я вас запитую: що було до Молотова – Ріббентропа?" – переказав Зінгеріс.

Він наголосив, що Литва, Латвія, Естонія і Польща говорили, що Радянський Союз окупував країни Балтії після договору між диктаторами Адольфом Гітлером та Йосипом Сталіним.

"І тоді пан Путін зі своєю маленькою, спортивною статурою спортивного гномика сказав: "А що було до цього? Хіба вас не зрадив Захід у Мюнхені? Хіба не було Чехословаччини?” Ну, наші, звісно, пояснили: "Ми пам'ятаємо радянські танки на наших вулицях ще за рік до німецької окупації. І це був ваш договір із німцями, два роки керувати всією Європою. І ви допомагали німцям займати європейські країни протягом двох років і самі зайняли", – згадав литовський депутат.

Однак Путін, за його словами, "божевільно жив бажанням виправити [історію]", домогтися реваншу і визнання "правильності сильної Росії".

Зінгеріс: На підписанні Угоди про асоціацію Янукович кричав: "Я говорю з ним!" – диким голосом різаної кобили. Німці та англійці відповідали: "Чому ви говорите з Путіним?" – "Він усе про нас знає і не дозволяє". Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

23 серпня 1939 року СРСР і Німеччина вирішили розділити сфери впливу у Східній Європі й підписали договір про ненапад. Документ відомий як пакт Молотова – Ріббентропа, на прізвища міністрів закордонних справ СРСР і Німеччини, які поставили під ним підписи. За тиждень після укладання пакту Німеччина напала на Польщу, що стало початком Другої світової війни. Закінчилася війна 2 вересня 1945 року капітуляцією Японії.

У 1941 році Німеччина із союзниками, усупереч договору, здійснила напад на СРСР. Період із 22 червня 1941 року до 9 травня 1945 року в російській історіографії називають Великою Вітчизняною війною.

У РФ стверджують, що СРСР "ніколи не був союзником гітлерівської Німеччини" і що він вимушено підписав договір про ненапад. У МЗС Росії 2019 року заявили, що цей крок дав Радянському Союзу змогу відтермінувати початок війни майже на два роки і зміцнити обороноздатність країни, "тим самим було врятовано сотні тисяч життів".

У 2020 році Путін опублікував статтю, у якій він, зокрема, називає окупацію Литви, Латвії та Естонії Радянським Союзом 1940 року "законною". Окупацію здійснювали, зокрема, на підставі пакту Молотова Ріббентропа.