Делегація Єврокомісії на чолі з фон дер Ляєн приїхала в Київ на саміт Україна – ЄС

Фон дер Ляєн прибула до Києва, де 3 лютого проведуть саміт Україна – ЄС
Фото: EPA

Колегія Європейської комісії на чолі із президенткою Урсулою фон дер Ляєн прибула в Київ. Про це глава Єврокомісії повідомила 2 лютого у Twitter.

"Приємно повернутися в Київ, для мене вчетверте після вторгнення Росії. Цього разу з моєю командою комісарів. Ми зібралися тут разом, щоб продемонструвати, що ЄС як ніколи твердо підтримує Україну і для подальшого поглиблення нашої підтримки та співпраці", – написала вона.

Саміт Україна – ЄС відбудеться 3 лютого в Києві. У зв'язку із цим президент України Володимир Зеленський анонсував "євроінтеграційний тиждень" для України.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль очікує, що Україна зможе досягти "істотного стрибка вперед" на цьому саміті.

Візит в Україну фон дер Ляєн Шмигаль анонсував 13 січня. Він зазначав, що разом із главою Єврокомісії прибуде понад 10 єврокомісарів для проведення міжурядових консультацій.

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія й Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні й Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні й Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії та заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно буде вирішено пріоритетні питання.

Україна зробила всі кроки, необхідні для виконання умов Єврокомісії, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій розпочнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

2 січня 2023 року глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у розмові із Зеленським вказала на "надзвичайно великий" прогрес України щодо виконання рекомендацій ЄС для її євроінтеграції, заявили в Офісі президента.