Восени ЄС оцінить прогрес України на шляху до членства у союзі – голова Єврокомісії

Президентка Єврокомісії назвала Україну "напрочуд амбітною і сильною"
Фото: EPA
Восени 2023 року Україна отримає оцінку свого прогресу як кандидата на вступ у Європейський союз. Про це 13 січня повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції у Швеції із прем'єр-міністром країни Ульфом Крістерссоном.

Відео конференції опублікувала в YouТube пресслужба ЄК.

"Процес вступу – це процес, що відбувається "крок за кроком". Для нас зараз наступний важливий етап – це пакет розширення восени, який відобразить прогрес, зроблений із початку року, кожною країною-кандидатом, яка хоче приєднатися до ЄС", – сказала фон дер Ляєн.

Україну вона назвала "напрочуд амбітною і сильною". Країна швидко рухається у досягненні результатів, додала вона. Щоб підтримати цей процес, на початку лютого Україну відвідає колегія Єврокомісії, сказала фон дер Ляєн.

"Для нас важливо добиватися разом з українським урядом якомога вищої якості, поєднуючи це зі швидкістю та амбіціями для того, щоб це позначилося восени у звіті про розширення, що призведе... до цікавого й позитивного рішення Ради [ЄС]", – заявила президентка Єврокомісії.

13 січня на засіданні Кабінету Міністрів України прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в України є чітке розуміння, що потрібно зробити і в якій послідовності, щоб швидше стати членом Євросоюзу.

За словами Шмигаля, Україна завершує виконання семи рекомендацій Європейської комісії, які дадуть змогу "запустити наступні кроки щодо інтеграції".

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ у Європейський союз за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія та Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу у Євросоюз.

23 червня лідери ЄС зібралися в Брюсселі на саміт, де надали Україні та Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії і заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно буде вирішено пріоритетні питання.

Україна зробила всі кроки, які необхідні для виконання семи рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів щодо євроінтеграції, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій розпочнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

У 2023 році Україна прагне розпочати переговори про членство в ЄС, заявляв Шмигаль 3 січня.