Детективи НАБУ відмовилися від позову до прокурора САП, який закрив справу "Роттердам плюс" – суд

ВАКС задовольнив прохання детективів про відкликання позову
Фото: Вищий антикорупційний суд / Facebook
Детективи Національного антикорупційного бюро відкликали позов, у якому клопотали про відвід старшого керівника групи прокурорів у справі "Роттердам плюс" Дениса Демківа.

Про це 8 червня під час засідання Вищого антикорупційного суду повідомила суддя Оксана Олійник, пише "РБК-Україна".

Детективи попросили суд залишити позов без задоволення, додала вона.

Суддя задовольнила клопотання детективів. Провадження за позовом закрили. Як пише агентство, рішення оскарженню не підлягає.

Контекст:

САП повідомила 28 серпня 2020 року про закриття справи "Роттердам плюс" у частині, що стосується підозрюваних, через відсутність достовірних і вичерпних доказів завдання збитків. 8 серпня закінчувався строк проведення розслідування, яке триває три з половиною роки, з березня 2017-го. Згідно з Кримінальним процесуальним кодексом, до 8 серпня 2020 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) зобов'язане було завершити розслідування, а САП – передати справу до суду або закрити у зв'язку з відсутністю складу злочину. ВАКС підтримав це рішення.

НАБУ 27 жовтня повідомило про відновлення справи.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 18 листопада припинила всі провадження з оскарження рішення прокуратури закрити справу "Роттердам плюс" через відсутність складу злочину. Антимонопольний комітет України також закрив розслідування щодо формули "Роттердам плюс" у зв'язку з відсутністю порушень.

21 січня 2021 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повторно закрила справу "Роттердам плюс" через відсутність у ній складу злочину.

27 січня про відновлення цієї справи повідомило НАБУ. Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова, коментуючи цей факт, нагадала, що Вищий антикорупційний суд уже двічі погодився з рішенням процесуального керівника у цій справі Віталія Пономаренка про закриття провадження.

17 березня ВАКС утретє підтвердив законність дій старшого прокурора групи прокурорів САП, який двічі закрив справу "Роттердам плюс" через відсутність у ній складу злочину.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура втретє закрила справу "Роттердам плюс", про це повідомило 9 квітня Національне антикорупційне бюро, яке розслідувало її понад чотири роки.

В.о. глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Максим Грищук вдруге скасував постанову прокурора Віталія Пономаренка про закриття справи "Роттердам плюс", заявили в НАБУ 16 квітня.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура 20 травня вчетверте закрила справу "Роттердам плюс" через відсутність у ній складу злочину. Рішення про закриття справи ухвалив старший прокурор групи прокурорів Денис Демків 20 травня після вивчення "понад 100 томів письмових матеріалів та 350 Гб відеозаписи допитів", повідомили в НАБУ. У Національному антикорупційному бюро заявляли, що не згодні з оцінкою матеріалів справи новим прокурором.