"Дрібні та притягнуті за вуха звинувачення". Ексмер Чернігова Атрошенко відреагував на своє остаточне усунення

Атрошенко назвав своє усунення "тривожним сигналом для всіх міжнародних партнерів України"

Фото: Владислав Атрошенко / Facebook
Відсторонений з посади мер Чернігова Владислав Атрошенко у своєму зверненні, опублікованому 2 лютого у його Facebook, відреагував на рішення суду апеляційної інстанції щодо його усунення.

"Вчора (1 лютого) за 700 км від Чернігова львівський суддя перекреслив волю виборців 300-тисячного міста і за дріб'язковими і недостойними навіть людської гідності, притягнутими за вуха звинуваченнями усунув мене терміном на рік з посади міського голови", – зазначив він.

За словами ексмера, його усунули за те, що його "дружина з двома дітьми виїхала за межі міста на тому, що було під рукою, – на службовій автівці".

"Саме вранці першого дня війни я займався організацією оборони міста і в мене не було часу і можливості шукати інший транспорт, придатний для евакуації сім'ї. Впевнений, що на моєму місці так зробив би кожен чоловік і батько. Якби подібна ситуація була вдруге чи вдесяте, я точно так би вчинив. І вдруге, і вдесяте", – сказав політик.

Атрошенко назвав своє усунення "тривожним сигналом для всіх міжнародних партнерів України".

Він додав, що згідно з чинним законодавством обов'язки міського голови за його відсутності виконуватиме секретар міської ради Олександр Ломако.

"Що стосується мене – я нікуди не зникну і не стоятиму осторонь. Я сповнений відповідальності за величезну довіру, яку висловили мені й моїй команді під час виборів містяни. Ви довірили мені захищати ваші інтереси. І я захищатиму ваші інтереси. Продовжу працювати на Чернігів і для чернігівців", – підсумував він.

Контекст:

Представники Національного агентства з питань запобігання корупції вручили Атрошенку адмінпротокол 15 вересня 2022 року. За даними НАЗК, 5 березня дружина Атрошенко виїхала з України за кермом службового автомобіля мера Чернігова Toyota Camry та користувалася ним за кордоном три місяці. За цей час за лізинг автомобіля із бюджету міста було виділено 200 тис. грн.

7 грудня 2022 року суд першої інстанції вирішив, що Атрошенко діяв в умовах конфлікту інтересів і визнав винним в адміністративному правопорушенні, передбаченому ч. 1 та 2 ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення. На мера наклали штрафи у розмірі 6800 й 3400 грн, а також на рік позбавили права обіймати посади, пов'язані з виконанням функцій держави чи місцевого самоврядування.

Того самого дня Державне бюро розслідувань повідомило, що суд у Львові на рік позбавив Атрошенка права обіймати посаду мера Чернігова.

Атрошенко звинуватив у своєму усуненні підлеглих президента, заявивши, що не піде з посади мера Чернігова і подасть апеляцію на рішення суду.

Рух "Чесно", Асоціація міст України, Комітет виборців України, партнер юридичної компанії "Алєксєєв, Боярчуков та партнери" назвали це політичним тиском на мерів і наступом на місцеве самоврядування.

Згідно з результатами опитування Соціологічної групи "Рейтинг", 83% чернігівців задоволені роботою Атрошенка.

1 лютого Львівський апеляційний суд скасував меру Чернігова штраф, але залишив чинною заборону обіймати посаду міського голови.