Дуда на саміті миру назвав Лукашенка "лялькою Путіна" у війні РФ проти України

Лукашенко не лише дозволив армії РФ напасти на Україну з території Білорусі, а й ініціював низку гібридних атак проти Польщі і країн Балтії, зазначив Дуда
Фото: EPA

Лише країна-агресор Росія винна у війні в Україні. Про це 15 червня на засіданні Глобального саміту миру у Швейцарії заявив президент Польщі Анджей Дуда, відеозапис опублікували у Facebook ОП.

"Але це не означає, що Росія діє сама. Я тепер звертаюся до ролі, яку лялька [нелегітимного російського президента Володимира] Путіна в Білорусі Олександр Лукашенко відіграв у цій війні. [...] Він не лише дозволив армії РФ напасти на Україну з території Білорусі, але й ініціював низку гібридних атак проти східних кордонів Польщі та Балтійських держав. Атак, які тривали три роки," – наголосив польський президент.

За словами Дуди, мирна угода, яку буде напрацьовано, має забезпечити суверенітет України, а також її право на самостійну політику без впливу Москви.

Контекст:

2021 року у країнах Євросоюзу, які межують із Білоруссю (зокрема в Польщі), загострилася проблема нелегальної міграції з країн Близького Сходу. У ЄС звинувачували Лукашенка в організації потоків нелегальної міграції. У Євросоюзі повідомляли, що мігрантів у Білорусь залучали через білоруські диппредставництва.

Мігранти неодноразово намагалися прорватися через кордон у Польщу, також було багато випадків нападу на польських прикордонників.

Через міграційну кризу влітку 2022 року в Польщі завершили спорудження 140-кілометрового відрізку загородження на кордоні з Білоруссю.

Останній резонансний випадок, пов'язаний із нелегальними мігрантами на кордоні, стався 28 травня 2024 року. За даними прикордонної служби Польщі, під час спроби мігрантів силою перетнути кордон один із них завдав ножового поранення польському військовому, який згодом помер у лікарні.