Джемілєву надали звання "Герой України". Під час нагородження він розповів про свою мрію

Нагороду Джемілєву вручив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву надали почесне звання "Герой України", повідомив 13 листопада в Telegram президент України Володимир Зеленський.

"Сьогодні Мустафі Джемілєву виповнилося 80 років. Привітав його, подякував за захист свободи України і кримськотатарського народу й відзначив званням Героя України. Сильна, достойна, смілива людина. Життя, присвячене захисту волі народів", – написав він.

Президент України побажав Джемілєву "перемоги України і свободи для всіх частин нашої держави".

"Робимо все, щоб наблизити звільнення Криму", – наголосив Зеленський.

Він опублікував відео з нагородженням Джемілєва, під час якого лідер кримськотатарського народу подякував за тверду позицію президента щодо звільнення всіх українських територій від російських окупантів.

"Мені сьогодні вже 80 років, я впритул наблизився до кінця свого життєвого шляху. Але в мене на цій землі ще одна мрія – повернутися на свою батьківщину й бути похованим на своїй землі", – сказав Джемілєв.

Указ про надання звання Джемілєву опубліковано на сайті глави держави.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, котрий був під час нагородження, показав у Telegram фото нагороди, яку отримав Джемілєв.

Контекст:

За даними Офісу президента України станом на 8 липня, від початку повномасштабної війни, розв'язаної РФ, майже 50 тис. українських воїнів відзначено державними нагородами. 298 українців і українок мають найвище звання Героя України.

Джемілєв – правозахисник і дисидент, за часів Радянського Союзу 15 років провів у місцях обмеження волі за антирадянську діяльність.

Джемілєв є колишнім уповноваженим президента України у справах кримськотатарського народу й екскерівником Меджлісу. Організацію визнали в Росії екстремістською і заборонили 2016 року. Влада РФ заборонила Джемілєву в'їзд в окупований Крим, порушила проти нього кілька кримінальних справ, а у квітні 2022 року "суд" в окупованому Криму зачитав "вирок" для Джемілєва за три "злочини".