Федерація роботодавців України закликала владу розробити новий законопроєкт для захисту права власності третіх осіб

Європейська бізнес-асоціація також звернулася до депутатів із проханням не підтримувати законопроєкту №11195
Фото: depositphotos.com

Федерація роботодавців України закликала владу розробити новий законопроєкт замість поданого проєкту закону №11195 "Про внесення змін до деяких законів України щодо механізму захисту права власності третіх осіб" через те, що він не забезпечує верховенства права й позбавить Україну інвестицій. Про це йдеться в заяві федерації в Facebook.

"Блокування активів, серед власників яких є підсанкційні особи, не повинно нести ризики для інших інвесторів активу й негативно впливати на настрої потенційних інвесторів. Не ставлячи під сумнів право держави здійснювати санкційну політику, вважаємо, що з метою забезпечення принципу верховенства права і стимулювання залучення інвестицій в Україну, інтереси осіб, які не потрапили під санкції й не перебувають під слідством, мають бути захищені", – переконані у ФРУ.

Окремо автори звернення акцентували на порушеннях норм двосторонніх міжнародних договорів України про взаємний захист інвестицій, які є в наявному проєкті. Адже, по суті, акціонерів без жодних правопорушень будуть теж позбавляти права власності, підкреслили у федерації.

"Враховуючи загрози конституційним засадам права власності, потенційне руйнування інвестиційного клімату й можливе погіршення економічної ситуації, пов'язаної із розглядом законопроєкту №11195, просимо розробити новий законопроєкт щодо механізму захисту права власності третіх осіб із залученням урядових органів, депутатського корпусу, правників, представників бізнес-спільнот і фахівців міжнародного права", – заявили автори.

Європейська бізнес-асоціація також звернулася до депутатів із проханням не підтримувати законопроєкту №11195 і заявила, що він не лише не захищає акціонерів, а створює широкі можливості для протизаконного втручання держави у право власності й інші майнові й немайнові права. У разі ухвалення проєкту закону буде порушено основні конституційні права невизначеного кола осіб, а Україна втратить будь-які інвестиційні перспективи, вважають в EBA.