Фон дер Ляєн передала звіт Єврокомісії з нормативно-правового наближення України та ЄС – Зеленський

Фон дер Ляєн передала Зеленському звіт Єврокомісії, на основі якого український уряд проведе аналіз законодавства
Фото: Володимир Зеленський / Facebook
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн передала президенту України Володимирові Зеленському звіт Єврокомісії щодо другої частини відповідей України на опитувальник, заповнений у межах процесу набуття статусу кандидата на вступ у ЄС.

Про це сказав президент України Володимир Зеленський на спільному засіданні уряду України і Єврокомісії у Києві 2 лютого. Засідання транслювали на каналі Кабміну України в YouTube.

"У цьому звіті – ґрунтовний аналіз стану нормативно-правового наближення України до законодавства ЄС... Зараз на основі, зокрема, цього звіту Єврокомісії, наш уряд розпочне селфскринінг, змістовну самооцінку того, у чому ми достатньо зближені, а в чому ще треба працювати, щоб привести законодавство України у конкретних сферах у відповідність до права ЄС", – сказав Зеленський.

Він назвав передавання цього документа символічним, наголосивши, що процес повноцінного об'єднання України та Євросоюзу вже перейшов у "конкретну, практичну, доволі швидку роботу" на рівні урядів.

Напрацювання Кабміну мають стати основою національного плану наближення законодавства України до законодавства ЄС, наголосив президент. За координацію й підготовку цього плану відповідає віцепрем'єр-міністерка Ольга Стефанішина.

Звіт, який передала фон дер Ляєн, не дуже великий, зазначив також Зеленський на спільній пресконференції. 

"Я дуже радий, що він такий тонесенький. Це гарна новина", – завив президент.

8 квітня фон дер Ляєн вручила Зеленському опитувальник щодо членства у Євросоюзі. Він необхідний для визначення готовності держави, яка подала заявку на членство в ЄС, розпочинати переговори про вступ. Єврокомісія розглядає цей опитувальник і робить висновок.

У травні в Євросоюзі отримали всю заповнену Україною анкету-опитувальник, повідомляв єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Олівер Варгеї.

Делегація Єврокомісії на чолі з фон дер Ляєн сьогодні приїхала до Києва на саміт Україна – ЄС. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль очікує, що Україна зможе досягти "істотного стрибка вперед" на цьому саміті.

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні й Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися в Брюсселі на саміт, де надали Україні й Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії і заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно вирішать пріоритетні питання.

Україна зробила всі кроки, необхідні для виконання умов Єврокомісії, і розраховує, що оцінку виконання цих рекомендацій розпочнуть у березні, заявила 27 грудня Стефанішина.

2 січня 2023 року фон дер Ляєн у розмові із Зеленським вказала на "надзвичайно великий" прогрес України щодо виконання рекомендацій ЄС для її євроінтеграції, заявили в Офісі президента.