Головні проблеми в "Укрзалізниці" – безвідповідальність і корупція – нардеп Бондарєв

Костянтин Бондарєв: Під час роботи тимчасової слідчої комісії ми побачили кричущі факти корупції, безвідповідальність наглядової ради, а також усього керівництва
Фото: lb.ua
ТСК виявила кричущі факти корупції в "Укрзалізниці", уряд має негайно втрутитися в ситуацію. Про це заявив народний депутат від "Батьківщини", член тимчасової слідчої комісії ВР із перевірки стану "Укрзалізниці" Костянтин Бондарєв. Трансляцію вів телеканал "Рада".

"Під час роботи тимчасової слідчої комісії ми побачили кричущі факти корупції, безвідповідальність наглядової ради, а також усього керівництва. Тільки одне хочу вам доповісти, один факт. Засідання наглядової ради на теплоході "Хвиля". В "Укрзалізниці" є власна "Хвиля", теплохід. Ми з вами, а також весь український народ заплатили за це 400 тис. грн, щоб відпочивала наглядова рада", – розповів Бондарєв.

За його словами, через корупцію і непрофесіоналізм менеджменту "Укрзалізниці" компанія опинилася у важкому фінансовому становищі і намагається вирішити фінансові проблеми через підвищення тарифів на перевезення для бізнесу, що тільки погіршує ситуацію.

"Підвищується вартість перевезення. До чого це призводить? Ми втрачаємо ринок перевезення. Зменшується кількість перевезень. Ідуть люди на перевезення автошляхами, куди вкладаються величезні кошти. Ця безвідповідальність – це криза, яку треба вирішувати", – сказав політик.

На думку народного депутата, у ситуацію має негайно втрутитися уряд – призначити нових членів наглядової ради "Укрзалізниці" і провести розслідування виявлених фактів корупції та зловживань.

"Ми зверталися до уряду, до прем'єр-міністра. Ми просили, щоб негайно призначили нових членів наглядової ради та відкрили відповідні кримінальні справи щодо тих, хто зараз працював і відпочивав за наш із вами рахунок", – сказав Бондарєв.

Контекст:

"Укрзалізниця" – публічне акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі.

За підсумками 2020 року, "Укрзалізниця" отримала чистий збиток у розмірі майже 11,9 млрд грн, фінансові зобов'язання компанії 2020 року зросли більш ніж на 1 млрд грн – до 58,3 млрд грн, повідомляла пресслужба компанії.

Верховна Рада на засіданні 27 січня 2021 року створила тимчасову слідчу комісію з перевірки й оцінювання стану акціонерного товариства "Укрзалізниця". До складу ТСК увійшло 13 народних депутатів. У вересні ТСК презентувала звіт, згідно з яким "Укрзалізниця" перебуває у критичному стані через корупцію і непрофесіоналізм керівництва.

Постійного керівника в "Укрзалізниці" немає із 17 березня 2021 року, коли Кабмін звільнив із посади голови правління компанії Володимира Жмака.

У травні 2021 року президент України Володимир Зеленський назвав компанію банкрутом і підкреслив, що влада робить усе можливе, щоб змінити керівництво "Укрзалізниці", але цього мало. Він також заявив, що "Укрзалізниці" необхідно розвивати партнерство з реальними приватними інвесторами.

Рада національної безпеки і оборони України розглянула ситуацію в "Укрзалізниці" 30 липня і доручила Кабміну "вжити кардинальних, зокрема і кадрових рішень щодо цього питання". РНБО також доручила Кабміну покласти на міністра інфраструктури Олександра Кубракова обов'язки голови правління "Укрзалізниці".

Кабмін схвалив створення антикризового штабу "Укрзалізниці". Перше засідання штабу відбудеться 16 вересня, його присвятять ситуації із закупівлями критично важливих матеріалів, які необхідні для стабільного функціонування галузі та проведення ремонтів.