Гаряча стадія війни може бути закінчена до кінця року – Зеленський

Вогонь можна припинити на підставі української формули миру, заявив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Бойові дії в Україні можна припинити за допомогою переговорів 2024 року. Про це президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю ВВС, опублікованому 19 липня.

"Я вважаю, що, якщо ми будемо об'єднані й будемо йти, наприклад, по формату саміту миру, ми можемо закінчити гарячу стадію війни. Ми можемо спробувати це зробити до кінця цього року", – сказав він.

Зеленський наголосив, що план для реалізації такої ініціативи готовий. Важливо, щоб союзники погодили всі його положення, вважає президент.

"Це залежить і від їхнього бажання, щоб ніхто не грався у свої ініціативи закінчення війни", – зазначив глава держави.

У тому самому інтерв'ю він заявив, що для повернення всіх територій України можна використати як воєнний шлях, так і дипломатичні важелі союзників України.

"Я вважаю, що сила дипломатії може допомогти", – сказав Зеленський.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

У Швейцарії з 15-го до 16 червня 2024 року відбувся перший саміт миру. На ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, викрадених Росією. Україна наполягала, щоб Росії на першому саміті не було. За словами Зеленського, присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме про те, що вона вирішила закінчити війну.

10 липня агентство Bloomberg написало, що Україна хоче провести другий саміт миру за участю РФ перед виборами у США, оскільки побоюється потенційної перемоги експрезидента Дональда Трампа, який висловлювався проти продовження військової допомоги Києву з боку Штатів. 15 липня Зеленський повідомив, що план для другого Глобального саміту миру планують підготувати до листопада.