Глава НАБУ про витік інформації слідства: Розпочато досудове розслідування

Кривонос повідомив, що ведуть розслідування щодо витоку інформації з НАБУ
Фото: Семен Кривонос / Facebook

Директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос відповів 11 червня у Facebook на заклик голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна провести службове розслідування за повідомленнями про "злив даних" агентства його працівниками.

Кривонос заявив, що за фактом витоку інформації розпочато досудове розслідування, яке, за його словами, дає набагато більше інструментів для одержання доказів причетності тих чи інших посадових осіб до злочину, ніж внутрішнє службове розслідування.

"І на відміну від досудового розслідування, за результатами службового, максимум – це дисциплінарна відповідальність. Ба більше, до неї можна притягнути не пізніше ніж за рік із моменту вчинення дисциплінарного проступку (читай із моменту "зливу")", – написав він.

Глава НАБУ зазначив, що процесуальне керівництво в досудовому розслідуванні здійснює Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Управлінню внутрішнього контролю НАБУ виділили всі потрібні ресурси для забезпечення об'єктивного й усебічного досудового розслідування. Окрім того, за його словами, щодо витоків у НАБУ розпочали ще два службові розслідування. Одне стосується можливого тиску на викривачів, інше – імовірних неправомірних вказівок детективам. 

Кривонос додав, що за результатами даних службових розслідувань у разі наявності достатніх підстав винних осіб притягнуть до дисциплінарної відповідальності. 

Контекст:

САП повідомляла, що здійснює процесуальне керівництво в розслідуванні управління внутрішнього контролю НАБУ. Слідство розпочали за ст. 364 і ст. 387 Кримінального кодексу України щодо ймовірного вчинення кримінальних правопорушень співробітниками бюро. Також заявили, що провадження розпочали після службової записки викривача – співробітника НАБУ.

Ідеться про витік даних у справі про "Велике будівництво" і роль у ньому підприємця Юрія Голика. Як писало видання ZN.UA, із файлів у смартфоні Голика вдалося встановити, що співробітник НАБУ ділився з ним інформацією про розслідування справи щодо будівництва доріг у Дніпропетровській області. 

"Із контексту листування ясно, що це людина, яка володіє повною інформацією про всі справи, курувала всі підрозділи, і в неї треба було брати дозвіл на проведення дій та отримання ресурсів для розслідування", – стверджувало джерело ZN.UA у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Першого заступника директора Національного антикорупційного бюро України Гізо Углаву 24 травня тимчасово усунули від виконання обов'язків через звинувачення в імовірному витоку інформації.

6 червня журналіст-розслідувач Денис Бігус випустив на своєму YouTube-каналі Bihus.info матеріал, у якому заявив, що дістав у своє розпорядження частину фотографій із кешу телефона Голика. Бігус висловив сумніви, що джерелом витоку є Углава, зіставивши звичайну переписку Углави з іншими людьми.

Шабунін 10 червня написав у Facebook, що Кривонос досі не розпочав службового розслідування щодо оприлюднених журналістами фактів. "Іде другий місяць кризи довіри до керівництва НАБУ. Стає все більше схоже, що проблема не стільки в Углаві, скільки в Кривоносі", – заявив він.