"Ідеться не лише про безпеку України". Президентка Словаччини заявила, що військова допомога Україні має тривати

4 жовтня ЗМІ повідомили, що Чапутова виступила проти передання Україні нового пакету військової допомоги
Фото: president.gov.ua

Президентка Словаччини Зузана Чапутова виступила за продовження передання Україні військової допомоги від Братислави. Про це політикиня написала 5 жовтня в X.

"Словацька військова допомога Україні має тривати. Я поважаю результати парламентських виборів і негативну думку щодо цього в партії, яка веде коаліційні переговори. Але будь-яка словацька адміністрація має розуміти, що йдеться не лише про безпеку України, а і про, власне, Словаччини", – наголосила Чапутова.

Про те, що Словаччина заморозила рішення про надання військової допомоги Україні, агентству AFP (матеріал доступний за платною підпискою, його цитує "Радіо Свобода") підтвердили у пресслужбі Чапутової.

Її спікер Мартін Стрижинець зазначив, що Чапутова поділяє думку про недоцільність передавати Україні пакет військової допомоги під час зміни уряду Словаччини після парламентських виборів у країні, перемогу на яких здобула партія Smer-SD експрем'єра Роберта Фіцо (він був за відмову від військової підтримки України).

"Рішення щодо цього питання має відображати результати останніх парламентських виборів", – наголосив Стрижинець, коментуючи позицію Чапутової.

Контекст:

Після виборів Фіцо заявив, що Словаччина має "серйозніші проблеми, ніж питання України", і обіцяв, що його партія зробить усе можливе, щоб сприяти мирним переговорам.

У МЗС України зазначали, що поки рано судити про те, як результати парламентських виборів у Словаччині вплинуть на підтримку цією країною Києва. "Потрібно дочекатися формування коаліції, і після цього вже, дивлячись на склад цієї коаліції, можна буде робити перші висновки", – зазначив глава зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба.

4 жовтня ЗМІ повідомили, що Чапутова виступила проти передання Україні нового пакету військової допомоги.