Президентка Словаччини виступила проти передання Україні нового оборонного пакету – ЗМІ

Чапутова демонструє "повагу до результатів демократичних виборів", зазначив її спікер
Фото: president.gov.ua

Президентка Словаччини Зузана Чапутова виступила проти передання Україні нового пакету військової допомоги. Про це 4 жовтня написав Dennik N.

Зазначають, що причиною цього стали результати парламентських виборів у країні, перемогу на яких здобула партія Smer-SD експрем'єра Роберта Фіцо, котрий пішов із посади глави уряду 2018 року внаслідок масових протестів.

Агентство Bloomberg повідомляло, що Фіцо виступив за відмову від військової підтримки України.

За даними Dennik N, міноборони Словаччини розглядало можливість надання Україні нового пакету військової допомоги. Його могли передати ще за головування уряду Людовіта Одора, але Чапутова виступила проти такого плану.

Її спікер пояснив, що президентка Словаччини у такий спосіб демонструє "повагу до результатів демократичних виборів". Зокрема, партія Smer-SD обіцяла виборцям "не давати Україні жодного набою".

На думку Чапутової, ігнорування позиції переможця парламентських виборів створило б неприємний прецедент на майбутнє.

Контекст:

Після виборів Фіцо заявив, що Словаччина має "серйозніші проблеми, ніж питання України", і обіцяв, що його партія зробить усе можливе, щоб сприяти мирним переговорам.

У МЗС України зазначали, що поки рано судити про те, як результати парламентських виборів у Словаччині вплинуть на підтримку цією країною Києва. "Потрібно дочекатися формування коаліції, і після цього вже, дивлячись на склад цієї коаліції, можна буде робити перші висновки", – зазначив глава зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба.