"Як під копірку". Фіцо порівняв замахи на себе і на Трампа

Фіцо поклав провину за замахи на себе і Трампа на "політичних опонентів"
Фото: EPA (архів)

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, на якого у травні скоїли напад, вважає замах на експрезидента США Дональда Трампа схожим. Про це Фіцо 14 липня написав у Facebook.

"Сценарій як через ксерокс. Політичні опоненти Трампа намагаються його заткнути, а коли їм це не вдається, вони так роздратовують громадськість, що якийсь бідаха береться за зброю. І зараз ми станемо свідками промов про необхідність примирення, умиротворення і прощення..." – ідеться в повідомленні.

Контекст:

15 травня у Фіцо стріляли у словацькому місті Гандлова, коли політик вийшов до місцевих жителів після виїзного засідання кабінету міністрів. У момент нападу один із присутніх крикнув: "Робо, йди сюди!" – після чого пролунало до п'яти пострілів і політик упав, повідомляли ЗМІ. Словацькі ЗМІ писали, що замах скоїв 71-річний Юрай Ц. із Левіце, поет і активіст. За даними МВС Словаччини, чоловік діяв через незгоду з урядом.

13 липня під час виступу Трампа на передвиборчому мітингу в американському штаті Пенсильванія пролунали постріли, після чого його поспіхом вивели зі сцени співробітники спецслужби. На його голові біля вуха було видно, ймовірно, сліди крові. Унаслідок інциденту один із відвідувачів мітингу загинув і ще одна людина перебуває у важкому стані. Стрільця ліквідували.