Єдина країна, котра перетнула червону лінію, – не Україна, а РФ, яка розв'язала війну – Рютте

Кожен союзник має сам визначати свою підтримку Україні, зазначив Рютте
Фото: president.gov.ua

Україна, яка зазнала повномасштабної російської агресії, має право на самооборону, і міжнародне право – на її боці. Про це, коментуючи питання далекобійності для України, заявив 3 жовтня на пресконференції в Києві генсек НАТО Марк Рютте.

Відеозапис опубліковано на YouTube-каналі NATO News.

"Тобто це право не закінчується на кордоні, – зазначив Рютте. – Росія веде незаконну війну, і це означає, що збивання російських винищувачів і ракет до того, як їх використають проти цивільної інфраструктури України, може допомогти врятувати життя людей".

За його словами, "єдина країна, котра перетнула червону лінію, – це не Україна, а Росія, яка розв'язала війну".

"Водночас кожен союзник має сам визначати свою підтримку Україні. І я знаю, що деякі із цих дискусій тривають. […] Це справа кожного члена Альянсу – вирішувати, які обмеження є на зброю, котру він постачає Україні", – сказав генсек Альянсу.

Глава Української держави Володимир Зеленський, який брав участь у пресконференції, заявив, що Україна "достатньо наполеглива на використанні далекобійної зброї", оскільки без відповідної зброї "не може зупинити РФ, яка використовує відповідну зброю" проти України, руйнуючи все.

Контекст:

Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами президента України, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

12 вересня нелегітимний російський президент Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "безпосередньо" вступає у війну.

Того самого дня ЗМІ повідомили, що США можуть дозволити Україні використовувати для ударів углиб РФ британські й французькі ракети Storm Shadow / SCALP EG, але не свої далекобійні ракети ATACMS.

За даними Reuters, Україна із самого спочатку просила у США дозволу використовувати далекобійні ракети ATACMS для ураження авіабаз на території РФ, проте тепер хоче застосовувати їх для ударів по російських військових командних центрах, складах пального й озброєння, а також по місцях зосередження військ.

25 вересня Путін заявив, що розширив умови для застосування ядерної зброї. Зокрема, агресію проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участю або за підтримки ядерної держави запропонували розглядати як їхній спільний напад на РФ.