"Це проблема". Шольц заявив, що не дозволить Україні ударів углиб РФ, навіть "якщо інші країни вирішать інакше"

Шольц запевнив, що Німеччина й далі надаватиме військову підтримку Україні
Фото: EPA

Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив 14 вересня, що не дозволить Україні бити по країні-агресору РФ німецькою зброєю, навіть якщо інші країни дадуть дозволи. Про це політик сказав під час спілкування з громадянами в місті Пренцлау у Браденбурзі, повідомив Welt.

Шольц запевнив, що Німеччина й далі надаватиме військову підтримку Україні, проте він у будь-якому разі дотримуватиметься своєї думки – відмови Києву використовувати німецьку зброю далекого радіуса дії для атак на цілі в глибині Росії.

Як зазначив канцлер, "це залишається в силі", навіть "якщо інші країни вирішать інакше".

Шольц додав, що не робитиме цього, тому що вважає, що "це проблема".

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "дальнобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, які країна-агресор РФ застосовує для атак керованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але отримати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

12 вересня нелегітимний російський президент Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "безпосередньо" вступає у війну.

Того самого дня ЗМІ повідомили, що США можуть дозволити Україні використовувати для ударів углиб РФ британські і французькі ракети Storm Shadow / SCALP EG, але не свої далекобійні ракети ATACMS.