Україна спочатку просила США дозволити удари ATACMS по авіабазах у РФ, але тепер змінила цілі – Reuters

Окрім ATACMS, Україна хоче бити по РФ британськими і французькими ракетами – Storm Shadow і SCALP, зазначили ЗМІ
Фото: defense.gov (ілюстративне)

Україна спочатку просила США про дозвіл використовувати далекобійні ракети ATACMS для ураження авіабаз на території країни-агресора РФ, однак тепер змінила потенційні цілі для ударів. Про це 13 вересня написало Reuters із посиланням на джерела.

Україна передала США і Великобританії список потенційних цілей на території Росії, які можна уразити західною далекобійною зброєю, якщо це буде дозволено, повідомили агентству двоє неназваних європейських дипломатів.

За словами посадовців, спочатку українці хотіли використовувати американські ATACMS для ураження російських авіабаз.

Але в Пентагоні заявили, що 90% російських літаків, які запускають кориговані авіабомби, розміщуються на аеродромах, розташованих за не менше ніж 300 км від підконтрольної Україні території (поза зоною досяжності ATACMS).

Тепер Україна хоче використовувати американські ракети для ударів по російських військових командних центрах, складах пального й озброєння, а також по місцях зосередження військ, розповіли співрозмовники Reuters.

Окрім ATACMS, Україна хоче бити по РФ британськими ракетами Storm Shadow і майже ідентичними французькими SCALP. На відміну від Лондона, який перед зняттям заборони для України має дістати схвалення від Вашингтона, Парижу не потрібен дозвіл США на використання Україною французьких далекобійних ракет, зазначило в коментарі агентству французьке дипломатичне джерело.

12 вересня президент України Володимир Зеленський заявив, що поки союзники розглядають дозволи Києву використовувати далекобійну зброю по території РФ, окупанти відводять військові цілі вглиб країни.

Контекст:

Зеленський неодноразово наголошував, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

12 вересня нелегітимний російський президент Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "безпосередньо" вступає у війну.

Того самого дня ЗМІ повідомили, що США можуть дозволити Україні використовувати для ударів углиб РФ британські і французькі ракети Storm Shadow / SCALP EG, але не свої далекобійні ракети ATACMS.