Зеленський налаштований "позитивніше" щодо дозволу США бити вглиб РФ західною зброєю

Україна хоче використовувати далекобійну західну зброю лише по військових цілях у РФ, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю Fox News, що налаштований "позитивніше" щодо дозволу США на удари західною зброєю вглиб країни-агресора Росії. Відеозапис опублікували 29 вересня на YouTube-каналі "Зе!Президент".

Ведучий запитав Зеленського, чи наблизився він до позитивного рішення про далекобійність для України після зустрічей із президентом США Джо Байденом і кандидатами у президенти Сполучених Штатів Камалою Гарріс і Дональдом Трампом.

"Ми ведемо діалог. Але це важливо, оскільки ми хочемо використовувати її [зброю] лише по військових цілях. Американцям дуже важливо знати, що ми говоримо саме про військові цілі", – відповів глава Української держави.

Ведучий перепитав, чи наблизилася Україна до одержання такого дозволу.

"Так. Ми почали працювати. Ми взяли план з усіма подробицями і передали цей план Байдену, так. Ми поділилися деякими ідеями щодо цього з Камалою і з Дональдом, – розповів Зеленський. – Зараз у мене немає якихось скептичних настроїв щодо цього. Я налаштований позитивніше, але побачимо, знаєте, поки це не залежить від нас. Ми виконали свою роботу".

Контекст:

Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами президента України, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

12 вересня нелегітимний російський президент Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "безпосередньо" вступає у війну.

Того самого дня ЗМІ повідомили, що США можуть дозволити Україні використовувати для ударів углиб РФ британські та французькі ракети Storm Shadow / SCALP EG, але не свої далекобійні ракети ATACMS.

За даними Reuters, Україна із самого початку просила у США дозволу використовувати далекобійні ракети ATACMS для ураження авіабаз на території РФ, проте тепер хоче застосовувати їх для ударів по російських військових командних центрах, складах пального й озброєння, а також по місцях зосередження військ.

25 вересня Путін заявив, що розширив умови для застосування ядерної зброї. Зокрема агресію проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участю або за підтримки ядерної держави запропонували розглядати як їхній спільний напад на РФ.