Прессекретар Зеленського: Першими про дозвіл бити західною зброєю по Росії дізнаються самі росіяни

Никифоров розповів про підсумки візиту президента у США
Фото: Sergii Nykyforov / Facebook

Візит президента України Володимира Зеленського у США можна вважати успішним. Про це заявив прессекретар Зеленського Сергій Никифоров в ефірі національного телемарафону 28 вересня, його транслював телеканал "Рада".

"Удалося до 100% того, що було заплановано", – сказав він. За його словами, Україна змогла зберегти двопартійну підтримку у США і президент зустрівся із представниками обох партій. Також підписали дуже важливу декларацію про відбудову, зазначив він.

План перемоги, який презентувала Україна, прийняли з величезною зацікавленістю і конструктивом, його взяли до роботи, сказав Никифоров.  За його словами, те, що писали західні ЗМІ про скептичне сприйняття плану перемоги, – неправда. За його словами, "початок обнадійливий".

Також він відповів на запитання, чи зрушилася крига в питанні дозволу на удари по території країни-агресора РФ західною зброєю.

"Важливо розуміти, що першими про дозвіл бити західною зброєю по Росії дізнаються самі росіяни. А вже потім буде зроблено офіційне оголошення. Остаточного однозначного рішення поки немає. Але президент провів переговори з усіма сторонами, від яких залежить це рішення. І хоча поки що немає однозначного дозволу, є величезний запит до партнерів із боку України на різних рівнях", – сказав він.

Контекст:

Візит Зеленського у США анонсували в ОП 19 вересня. Президент розпочав його з поїздки на військовий завод 23 вересня. Того самого дня Зеленський виступив на Саміті майбутнього в Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

24 вересня президент виступив у Радбезі ООН, попередивши, що країна-агресор РФ хоче атакувати три АЕС в Україні. Зеленський також зазначив, що повномасштабну російську агресію "неможливо заспокоїти розмовами", а "потрібні дії".

На полях Генасамблеї ООН Зеленський провів низку зустрічей, зокрема з канцлером ФРН Олафом Шольцом, президентом Франції Еммануелем Макроном, прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді.

25 вересня Зеленський виступив на засіданні Генасамблеї ООН, заявивши, що ООН безсила зупинити війну, але формула миру може це зробити.

Наступного дня Зеленський провів зустрічі з президентом і віцепрезиденткою США Джо Байденом і Камалою Гарріс, презентувавши їм план перемоги. Також Зеленський презентував його сенаторам США.