У США закликають визнати Москву "постійною загрозою глобальній безпеці" – The Hill

У США хочуть змінити політику США стосовно РФ
Фото: EPA (ілюстративне)

Гельсінська комісія США наполягає на тому, щоб Штати відмовилися від статус-кво після закінчення "холодної війни" у своїх відносинах із країною-агресором Росією й назвали Москву "постійною загрозою глобальній безпеці". Про це 28 вересня пише The Hill із посиланням на звіт комісії, який видання одержало перед його публікацією.

У доповіді стверджують, що Вашингтону варто переглянути свої підходи до Росії, як він робив це стосовно Китаю протягом останніх кількох років, і відповідно розподілити ресурси.

Пріоритетним напрямом стратегії звіту є забезпечення перемоги України в оборонній війні проти Росії. Комісія закликає до "масштабної" військової та гуманітарної допомоги Києву й надання можливості Збройним силам України завдати удару вглиб Росії з використанням наданої США зброї, ідеться в публікації.

"Я думаю, що основна ідея полягає в тому, що ми відмовляємося від 30 років помилкової політики", – цитує The Hill неназваного помічника конгресмена, ознайомленого з доповіддю. За його словами, кожен президент США протягом перших кількох місяців свого правління зустрічається з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним.

Автори доповіді прагнуть змінити підхід Вашингтона й відмовитися від погляду на Росію як на наддержаву, майже рівну США, лише тому, що в неї є ядерна зброя, ідеться у статті. Рекомендації Гельсінської доповіді полягають у тому, що "не можна просто ігнорувати" ядерне брязкання зброєю з боку Росії, але США не можуть дозволити страху впливати на їхню позицію, зазначив помічник конгресмена.

У доповіді наведено докази на користь того, що США мають повною мірою взаємодіяти із союзниками в усьому світі. Сюди входять заклики до збільшення військової підтримки, економічних інвестицій, підтримки розвитку тощо. У США має бути довгострокова стратегія підтримки демократичного управління й верховенства закону у країнах, уразливих для загроз із боку Росії, ідеться в доповіді.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Згідно з повідомленнями Генштабу, протягом останніх місяців покровський напрямок був найгарячішим на фронті. 5 вересня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про припинення просування окупантів на цьому напрямку. 13 вересня у зведенні Генштабу повідомили про складну ситуацію на курахівському напрямку.

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала із фронту в Україні. Більше ніж за місяць після інтервенції сил оборони в Курську область РФ розпочала контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це. За даними Пентагону, російський контрнаступ там "незначний".